eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje (b2), Juhász Péter pártelnök (b3), valamint Spät Judit (b), Hajdu Nóra (b4) és Pataki Márton (j) elnökségi tagok az Együtt választási eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatójukon a budapesti Spicc Terasz épületében 2018. április 8-án.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Juhász Péter csődbe megy, Thürmer Gyula megússza

Fejenként csaknem negyvenmillió forintjába kerül a vesztes kampány az Együtt öt elnökségi tagjának. Juhász Péter elnök szerint 189 millió forintot kellene visszafizetniük, de ennyi vagyonuk nincs, így éveken át vonhatják majd tőlük a milliókat. A Munkáspárt 365 millióval lett adós, de nem költött belőle egy fillért sem a kampányban.

Az Együtt ötfős elnökségnek kellene visszafizetni azt az összesen mintegy 190 millió forintnyi kampánytámogatást, amit a költségvetésből kaptak, de mivel a párt listás eredménye nem érte el az 1 százalékot (0,64 százalék), a törvény szerint a pénzt vissza kell adni az államnak. Sőt, az Együtt még 25 milliós bankhitelt is felvett szeptemberben a kampányra, hamarosan ezt is vissza kell fizetnie.

"Ez majdnem kétszázmillió forint, ennyi pénze ötünknek sincs összesen – mondta a Zoom.hu-nak Juhász Péter lemondott pártelnök. - Mivel az összvagyonunk nincs ennyi, nemcsak a házunkat, lakásunkat veszítjük el, hanem a maradékot adók módjára behajthatják rajtunk, így

a fizetésünkből vonogatják még 20-30 évig."

Juhász a párt kampányzáróján még 6-12 mandátumot várt, ebből végül egy lett: Szabó Szabolcs szerzett egyéni mandátumot Csepelen, ahol 2014 után ismét legyőzte a fideszes Németh Szilárdot.

Juhász mellett teljes vagyonával felel a visszafizetendő összegért Szigetvári Viktor, Hajdu Nóra, Szabó Szabolcs és Pataki Márton.

Az Együtt csak a 106 egyéni körzet kevesebb mint felében tudott egyéni jelöltet állítani, majd közülük is tucatnyit visszaléptetett az ellenzéki siker reményében, így 35 állva maradt jelöltjük után összesen 189 millió forintot kaptak csak – ezt kell most visszafizetniük.

A Munkáspárt megspórolta

Az országos listát állító pártok közül szintén nem érte el az 1 százalékot a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt, amely csak 0,29 százalékot kapott – országszerte 15 170-en szavaztak rájuk. A Munkáspárt 57 egyéni jelöltjével 365 millió forinthoz jutott, de Thürmer Gyula szerint ebből

egy fillért nem költöttek a kampányban.

Az állami támogatási összeghez nem is nyúltak, az ott van a számlájukon, és ahogy jött, most majd vissza is utalják egy az egyben.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×