eur:
391.56
usd:
359.47
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Wildlife brown bear (Ursus arctos) in green forest. Bear is dangerous animal.
Nyitókép: Michal Ulicny/Getty Images

Rendkívüli helyzet Szlovákiában: minden medvét, amely megközelíti az emberek lakóhelyeit, likvidálunk

Északi szomszédunknál az idén már tizenötször támadt medve emberre, májusban 17 nap alatt 16 medvét lőttek ki Szlovákiában.

A környezetvédelmi minisztérium adataiból kiderült, hogy míg nyolc évvel ezelőtt csak egy ilyen támadást regisztráltak, tavaly már 13 esetről számoltak be, idén pedig tovább nőtt a támadások száma.

Májusban a szlovák parlamenti képviselők alkotmányos többséggel elfogadták a környezetvédelmi törvény módosítását, amely egyszerűsíti a medvék kilövését Szlovákiában. A jogszabály az egyre gyakoribb medvetámadásokra adott válaszként jött létre. A zöldtárca szerint az új jogszabálynak köszönhetően gyorsan és hatékonyan intézkedhetnek medvetámadás esetén.

„Védeni fogjuk a természetet, de ugyanígy az emberi érdekeket is.

Minden medvét, amely megközelíti az emberek lakóhelyeit, likvidálunk,

minden olyan politikai párt törekvése ellenére, amely mindenki érdekeit védi, kivéve a saját állampolgáraiét” – jelentette ki Tomáš Taraba tárcavezető. Hozzátette, hogy a medvéknek is kijár a védelem, de csak a saját élőhelyükön.

A környezetvédelmi minisztérium a belügyminisztériummal, a földművelésügyi minisztériummal, a vadászokkal és a természetvédőkkel is egyeztetett a közös fellépésről. Jelenleg a járási hivatalokat és az állami szerveket tájékoztatják arról, hogyan kell eljárniuk az új jogszabály értelmében, amely megkönnyíti a reakciót medvetámadás esetén.

„A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a járási hivatalok hirdetik majd ki a rendkívüli helyzetet az érintett települések kérvénye alapján” – részletezte az eljárást a környezetvédelmi minisztérium. Az érintetett település is kihirdetheti a rendkívüli helyzetet, melynek értelmében a vadászati területek használói a válságstáb javaslata szerint engedélyt kérhetnek az emberre támadó medve kilövésére. A kérvényben több információt is fel kell tüntetniük a vadászoknak, például azt, hogy hány problémás egyed él a területen és hány egyed kilövését javasolják és az érintett terület térképét.

A minisztérium az információk kiértékelése után dönt a kérvény jóváhagyásáról. Azokon a helyeken, ahol többször is megismétlődnek a támadások, vadászhatnak a medvékre, de tilos lesz csalétkeket kihelyezni a medvéknek.

Eperjes megyében június végén hirdetettek rendkívüli helyzetet a barnamedve előfordulása miatt,

mivel jelenléte veszélyezteti az emberek életét, testi épségét és tulajdonát. Így, ha a barnamedve megjelenik a falvak és városok belterületén, a járási hivatalok vezetőinek kötelező összehívnia a válságstábot, hogy döntsenek a lakosság veszélyeztetésének megszüntetéséhez szükséges intézkedésekről, vagyis az egyedek kilövéséről.

Májusban 17 nap alatt 16 medvét lőttek ki Szlovákiában – állítja Marián Hletko, a bevetési csapat korábbi vezetője. Michal Kiča, a környezetvédelmi minisztérium korábbi államtitkára szerint az állami természetfelügyelet titkolja ezeket az adatokat a nyilvánosság elől. Az állami szerv úgy reagált, hogy a hatályos jogszabályok értelmében intézkednek a problémás, emberek közelébe merészkedő egyedekkel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×