eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nigel Farage, a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt alapító vezetője beszédet mond egy pártgyűlésen Londonban 2019. november 4-én. Nagy-Britanniában december 12-én előrehozott parlamenti választást tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Úgy tűnik, a hagyományos angol–francia kutya–macska viszony többet számít, mint a szuverenisták közötti szolidaritás. Nigel Farage volt brexitvezér, a jobboldali brit Reform párt vezetője ugyanis nem drukkol a szintén EU-szkeptikus Marine Le Pen pártjának. A Nemzeti Tömörülés abban reménykedik, hogy az első után a hét végi, második fordulóban is jól szerepel a francia választásokon, és akkor kormányt is alakíthat.

Bár Farage-nak van elég teendője a hazai kampányban – például épp most lépett ki egy képviselőjelötje, aki lerasszistázta az egész pártot –, véleményt mondott a franciákról is.

A Le Pen-féle párt „katasztrófa” lenne Franciaország számára, „még rosszabb a gazdaságnak, mint a jelenlegi brancs”

– magyarázta a Reform vezére. Nigel Farage erről az Unherd nevű médiumnak nyilatkozott, még az előtt, hogy vasárnap ismertté vált volna az első forduló eredménye.

Bár Le Pen és Farage az Európai Parlamentből ismeri egymást, nem volt mindig felhőtlen a viszony. Ami összeköti őket: kemény nézeteket vallanak a migrációról és magyarázkodniuk kellett, amiért, nem ítélik el úgy Vlagyimir Putyin orosz elnököt, mint mások.

Le Pen viszont – Farage-hoz képest – baloldalibb és inkább protekcionista gazdaságpolitika híve. Ő az adócsökkentések, a közkiadások megnövelése és az állam nagyobb kölcsönökből való finanszírozásának a támogatója. Bár az utóbbi pár napban, látva az ellenfeleinek kedvező piaci reakciót, Le Pen Nemzeti Tömörülése visszavett néhány merészebb pénzügyi tervéből, hogy megnyugtassa a piacokat.

A La Manche-csatorna másik oldalán Nigel Farage a szabadpiacok, a kiadáscsökkentés és a korlátozott állami hitelfelvétel szószólója. Gazdaságpolitikájában tehát nem minden jobboldali európai párt szövetségese. Farage korábban azt mondta, hogy az antiszemitizmus „beleivódott Marine Le Pen pártjának DNS-ébe”, de később elismerte, ezen túllépett.

Mindeközben az egykori brexitvezér méltatta Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt, aki szerinte „bevezette pártját a 21. századba.

Lehet, hogy a radikálisabb olaszoknak ez nem tetszik, de jót tett a pártnak, megválaszthatóvá tette őket” – mondta.

Érdekes módon a bírálat és a méltatás két olyan politikus felé hangzik el, akik közül az egyik, Le Pen, nem túl kritikus Putyin orosz elnökkel szemben, miközben Meloni Ukrajna határozott támogatója. 2014-ben Farage azt mondta: csodálja Vlagyimir Putyint. Az idén azt: a Nyugat provokálta ki az ukrajnai háborút, amivel bírálatokat váltott ki. Lehet, hogy most ezeket akarja tompítani megjegyzéseivel.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×