eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Rendőrök a helyszínnél 2023. március 27-én, miután egy nő lövöldözött és megölt három gyermeket és három felnőttet a Tennessee állambeli Nashville presbiteriánus magániskolájában. A tettest a rendőrök agyonlőtték.
Nyitókép: MTI/EPA/Hamilton Matthew Masters

Vészhelyzetet hirdettek Amerikában a lőfegyverek miatt

A fegyveres bűnözés miatt egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az Egyesült Államok közegészségügyi főnöke. A dohányzásellenes lépésekhez hasonló lépés célja az évi több tízezer haláleset csökkentése. Vannak, akik támadják az intézkedést.

Dr. Vivek Murthy Amerika első számú orvosa, a Közegészségügyi Szolgálat vezetője a lőfegyverekkel elkövetett erőszakkal indokolta az egészségügyi vészhelyzet kihirdetését.

Múlt szombat és kedd között 15 lövöldözés volt az Egyesült Államokban, melyek során 11 ember meghalt és 72 ember megsebesült. Az AP hírügynökség megjegyezte: a nyári iskolai szünet beköszöntével mindig megugrik a lőfegyveres incidensek száma. További gond, hogy az átalakított fegyverek „szórják a golyókat”, megnövelve az áldozatok számát. A hétvégi lövöldözések közül több is népes házibulikon történt.

A népegészségügyi vezető a vészhelyzet kihirdetésével párhuzamosan olyan megelőző intézkedéseket is a javasolt, amelyek a dohányzásellenes és a biztonsági övek használatát célzó kampányokhoz hasonlítanak. Korábban már Murthy négy elődje is olyan lépéseket szorgalmazott, amelyek azt szolgálnák, hogy a lőfegyver okozta haláleseteket a közegészségügy, és ne a politika szűrőjén keresztül nézzék – jegyezte meg a New York Times.

Murthy 32 oldalas ajánlása szerint

növelni kell a lőfegyveres erőszak megelőzését célzó kutatásokat, a családokat látogató nővéreknek kérdéseket kell feltenniük a biztonságos fegyvertartásról, mindenkit átvilágításnak kell alávetni és tiltani kell a katonai fegyvereket.

„Sajnos a kérdést átpolitizálták, az polarizálta a társadalmat” – mondta Murthy.

A téma valóban politikai, mert az amerikaiak számára az alkotmány 2. módosítása garantálja a szabad fegyvertartás jogát (viselni nem mindenhol szabad, ezt helyi szinten döntik el). A republikánus érzelműek általában nagyobb hívei a fegyvertartásnak, mint a demokraták.

A legnagyobb amerikai fegyvertartó szervezet, a nagy lobbierővel bíró úgynevezett Nemzeti Puska Szövetség, NRA a Times szerint éveken át támogatott olyan törvényjavaslatokat, amelyek korlátozták a lőfegyveres erőszak kutatására juttatott szövetségi pénzeket. A mostani döntést is dühösen fogadták.

„Ez a Biden-kormányzat jogtisztelő fegyvertartó polgárok elleni háborújának a kiterjesztése” – közölte az NRA szóvivője. „Amerikának bűnözési problémája van, amit bűnözők okoznak. Amit meg az okoz, hogy a Biden-kormányzat vonakodik megbüntetni őket” – mondta Randy Kozuch vezető lobbista.

A fegyverellenes aktivisták abban bíznak, hogy az időközben felbátorodott kutatók statisztikái módosítják majd a közvélemény hozzáállását.

Viszont Johanthan Metzl, a Vanderbilt egyetem szociológia- és pszichiáterprofesszora szerint a dohányzásellenes és biztonságiöv-párti kampányok receptje nem érvényes a fegyverekre. Az emberek „nem egészségügyi, hanem demokráciával kapcsolatos, faji és pluralizmus-problémaként látják a fegyvereket. Sokan védekezésből tartanak fegyvert. A közegészségügy erre nem ad választ” – fejtegette.

De mit mond a statisztika? Évente körülbelül 42 ezer amerikai hal meg lőfegyveres incidensekben, közülük 16 600 gyilkosság áldozata.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×