eur:
390.68
usd:
366.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Petr Pavel cseh államfő a Zuzana Caputová szlovák államfővel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésüket követően Kijevben 2023. április 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Jött Pavel a zseblámpável: A cseh elnök szerint Európának fel kell készülnie Donald Trump esetleges győzelmére

A közrádiónak adott interjújában a korábban a globalista pártok által támogatott cseh elnök azt mondta, „Donald Trump győzelme Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való megegyezést jelenthet”. A gyakorta ukrán kitűzővel szereplő cseh elnök szerint az ukrán–orosz konfliktusban eljött a tárgyalások ideje.

„Európának az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatban fel kell készülnie arra az eshetőségre is, hogy az amerikai elnökválasztáson Donald Trump győz” – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő a cseh közszolgálati rádióban.

Donald Trump – aki Joe Biden jelenlegi amerikai elnökhöz hasonlóan újraválasztásra törekszik az idei elnökválasztáson – azt állítja, hogy az ő kormányzása alatt sem a palesztin Hamász mozgalom Izrael elleni terrortámadása, sem az ukrajnai orosz invázió nem történt volna meg. Azt is többször kijelentette, hogy megválasztása esetén gyorsan véget tudna vetni az Ukrajnában dúló háborúnak.

Petr Pavel szerint ezért teljesen legitim dolog Európában azt mérlegelni, hogy mi lesz, ha a választást valóban Donald Trump nyeri meg, és

nagyon gyorsan olyan megállapodást köt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amely egyáltalán nem lesz kedvező sem Ukrajna, sem Európa számára.

„Ebben az esetben kész tények elé leszünk állítva, amelyekkel meg kell majd birkóznunk” – mutatott rá a cseh elnök, aki szerint ilyen esetben sem lenne szó a transzatlanti kötelékek felbontásáról, hiszen Csehország továbbra is szövetségesként tekintene az Egyesült Államokra. „Ha Trumpot legitim módon választják meg egy demokratikus választáson, akkor tiszteletben kell tartani az amerikai állampolgárok döntését” – szögezte le Petr Pavel.

A cseh államfő úgy látja, hogy Ukrajnának – Oroszországgal ellentétben – a jelenlegi helyzetben a harctéren vannak korlátai, különösen a személyi állomány tekintetében. Ezt a tényezőt Ukrajnának szem előtt kell tartania. Pavel szerint ezért is tanácsolják neki a szövetségesek, hogy lehetőség szerint korlátozza a támadó akciókat, és épp ellenkezőleg, erősítse meg a védelmét. Ehhez Ukrajnának

nemcsak védelmi fegyverekre van szüksége, hanem olyanokra is, amelyek lehetővé teszik az orosz hadsereg utánpótlási útvonalainak megsemmisítését, például nagyobb hatótávolságú cirkálórakétákra, illetve F-16-os vadászgépekre.

„Csakis az erők kiegyenlítődése vezethet mindkét félnél annak megértéséhez, hogy a harctéren nem tud sikereket elérni, s ezért eljött a tárgyalások ideje” – szögezte le Petr Pavel a közszolgálati rádiónak adott interjúban. Az államfő úgy fogalmazott, a világ kétségtelenül veszélyesebbé vált az utóbbi időben: Oroszország álláspontjai Kínával, Iránnal közeledtek az elmúlt években, és most már láthatóvá váltak Oroszország erőfeszítései az Észak-Koreával való kapcsolatok javítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×