eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Salgótarján, 2022. január 7.A Magas-Tátra Salgótarján közeléből fotózva 2022. január 7-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Szinte megtelt a Magas-Tátra az ünnepekre

Már most teltházas szilveszterről számolnak be a Magas-Tátrában található szállodák tulajdonosai, a karácsonyi ünnepekre pedig meghaladja a 70 százalékot az egyes szálláshelyek kihasználtsága.

A vendégek részéről a napokban érkező szobafoglalások zöme már januárra és februárra szól. A legtöbb sípálya december eleje óta üzemel, szombattól pedig a tátralomnici síközpontban is elindultak a felvonók.

A Magas-Tátra idén is népszerű helyszíne a karácsonyi és újévi ünnepeknek. Marián Galajda, a Magas-Tátrai Síközpontok üzemeltetőjének szóvivője elmondta: a tátralomnici síközpont mellett a Csorba-tói és az ótátrafüredi sípályák már jóval korábban megnyitottak.

A szilveszter nemcsak a síelők, hanem azok körében is nagyon népszerű, akik otthonukon kívül szeretnék ünnepelni az újévet. Lucia Blašková, a magas-tátrai turisztikai desztinációs menedzsment vezetője pedig arról számolt be, hogy

ha a jelenlegi kedvező hóviszonyok fennmaradnak, akkor igazán nagy érdeklődésre számítanak a következő hetekben.

„A szobafoglalások nagy része már januárra, illetve februárra érkezik. A lengyeleknél januárban kezdődik az iskolai szünet, nálunk valamivel később, de mivel ez régiónként változó, ezért elhúzódik márciusig” – jegyezte meg Lucia Blašková.

Karácsony előtt általában még csendesek a tátrai szálláshelyek, az idén korábban érkezett havazás azonban korábbi foglalásra ösztönözte a pihenni vágyókat. Az idegenforgalomból és vendéglátásból élők abban bíznak, hogy a jó szezonhoz fűzött reményeiket nem mossa el az eső, ahogyan az tavaly történt. A sípályák zöme tehát már néhány hete üzemel, a nemrég megnyílt tátralomnici központban például összesítve nyolc kilométer a hosszuk, négy felvonó áll a síelők rendelkezésére,

a lejtőket pedig 60 centiméteres hóréteg borítja.

A felnőtteknek szóló napijegyek ára a Magas-Tátra síközpontjaiban 35 és 49 euró között mozog a pénztárakban, az idei utolsó héten az ár 55 euró körül van. Az online értékesítésben az egész napos síbérletet 33 eurótól lehet megvásárolni, ünnepek között az árak 46 és 50 euró között mozognak.

A téli túrázás, sítúrázás lehetősége is adott. A túrázók és a hegymászók biztonságának érdekében a Magas-Tátrában a lavinaveszélyre való tekintettel idén bevezettek néhány új szabályt. Az új látogatói szabályzat szerint a síalpinizmus december 15-től április 15-ig engedélyezett a Magas-Tátra kijelölt területein.

A síhegymászóknak mostantól indulás előtt regisztrálniuk kell, és rendelkezniük kell olyan érvényes tagsági kártyával, melyet valamelyik állam országos hegymászó szövetsége állított ki. A regisztrációra szolgáló űrlap online, a Tátrai Nemzeti Park honlapján érhető el, de az Országos Hegyimentő Szolgálat applikációján keresztül is lehetőség van a túra bejelentésére. Emellett a személyi igazolvány bemutatása is szükséges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×