eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
DONOVALY, SLOVAKIA, 5. JANUARY, 2017: Ski tractor in ski resort, sunset light in background
Nyitókép: kovop58/Getty Images

Ígéretesebb a síszezonkezdet Szlovákiában, mint az elmúlt években

A kiadós havazásnak köszönhetően Szlovákiában fokozatosan megnyitnak a sípályák, a hétvégén a Jasnán, Donovalyn és a Chopok lejtőin is megkezdődött a síszezon. Emelkedtek az árak tavalyhoz képest, de nem egységesen.

Sokkal jobb hóviszonyok között indult el az idei síszezon Szlovákiában, mint az előző években. A legnagyobb síközpontok már a mögöttünk álló hétvégén megnyitottak. A hóágyúk teljes gőzzel üzemelnek, az elmúlt napokban azonban kellő mennyiségű természetes hó is hullott a pályákra, az üzemeltetők így örömmel indították be a felvonókat és a drótkötélpályákat.

Az Alacsony-Tátra egyik legnépszerűbb síközpontjában, a Chopokon egy éve ilyenkor 12 centiméter vastag havat mértek. E héten viszont már a fél métert is meghaladta a hótakaró vastagsága. A hétvégén teljes üzemmódba helyezték a sípályákat, és igazán nem lehetett panaszkodni a kínálatra, mivel már az első napon mintegy 20 kilométernyi pályán lehetett síelni.

A Jasná-i síközpont is hagyományosan az elsők között nyitja meg a kapuit a téli sport szerelmesei előtt. A hely 14 felvonóval, 6 drótkötélpályával és összesen 50 kilométernyi sípályával rendelkezik. Az ünnepélyes szezonnyitót december 2-án tartották. A síbérletek árai tavaly télen a megugró energiaárak miatt enyhén emelkedtek. A bérleteket itt a repülőjegyekhez hasonlóan értékesítik: az ár attól függ, hogy mennyire előre vásárolják meg azt a síelni vágyók.

Az online vásárolt síbérletek ára a tavalyi szinten maradt,

annak kell mélyebben a pénztárcájába nyúlnia, aki a helyszínen szeretne jegyet váltani. Az egynapos síbérlet a Jasná-i síközpontban online vásárlás esetén 30 euró, míg a helyszínen 35 euróba kerül.

Hasonló üzleti modell mentén árulják a bérleteket a Csorba-tón és Tátralomnicon is. Az utóbbi központban viszont csak december 16-án lesz a szezonnyitó. Az első napra szóló felnőttbérlet ára elővásárlás esetén itt 36, míg a helyszínen 49 euróba kerül. A tátralomnici síközpont közel 2200 méterrel fekszik a tengerszint felett, és 5,5 kilométernyi sípálya áll a sízők rendelkezésére. A Csorba-tavi síközpontban a sípályák hossza összesen 9 kilométer, ami mellett még 26 kilométernyi sífutópálya is található. A múlt szombati nyitónapon online vásárlás esetén 33, személyes vásárlás esetén pedig 47 eurót kértek a napijegyért.

Ennél jóval olcsóbban adhatják át magukat a sízés örömének azok, akik egy kisebb síközpontot választanak. Az árvai régióban található Kubínska Holán ugyanis mindössze 25 euró az online napijegy, a pénztárban pedig 27 eurót kérnek érne.

A Markíza televízió összehasonlítása szerint az áremelkedések a most induló szlovák síszezonban mérsékeltnek mondhatók a tavalyihoz képest, az elvégzett piackutatás alapján a szomszédos Ausztriában viszont más a helyzet. Az Alpokban ugyanis 7-12 százalékkal kerül többe a síelés, mint tavaly.

Címlapról ajánljuk
Roma munkavállalókat szeretne foglalkoztatni épülő szlovákiai gyárában a Volvo

Roma munkavállalókat szeretne foglalkoztatni épülő szlovákiai gyárában a Volvo

A Kassa mellett épülő Volvo autógyár komolyan érdeklődik a romák foglalkoztatása iránt. Robert Fico miniszterelnök a kassai kihelyezett kormányülésen közölte, a kabinet elsőrendű érdeke, hogy együttműködjön az autógyárakkal, hogy Szlovákia továbbra is vonzó maradjon az iparágnak. Ennek ellenére továbbra is látszik, hogy már most is akut hiány van a szakképzett munkaerőből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×