eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
DONOVALY, SLOVAKIA, 5. JANUARY, 2017: Ski tractor in ski resort, sunset light in background
Nyitókép: kovop58/Getty Images

Ígéretesebb a síszezonkezdet Szlovákiában, mint az elmúlt években

A kiadós havazásnak köszönhetően Szlovákiában fokozatosan megnyitnak a sípályák, a hétvégén a Jasnán, Donovalyn és a Chopok lejtőin is megkezdődött a síszezon. Emelkedtek az árak tavalyhoz képest, de nem egységesen.

Sokkal jobb hóviszonyok között indult el az idei síszezon Szlovákiában, mint az előző években. A legnagyobb síközpontok már a mögöttünk álló hétvégén megnyitottak. A hóágyúk teljes gőzzel üzemelnek, az elmúlt napokban azonban kellő mennyiségű természetes hó is hullott a pályákra, az üzemeltetők így örömmel indították be a felvonókat és a drótkötélpályákat.

Az Alacsony-Tátra egyik legnépszerűbb síközpontjában, a Chopokon egy éve ilyenkor 12 centiméter vastag havat mértek. E héten viszont már a fél métert is meghaladta a hótakaró vastagsága. A hétvégén teljes üzemmódba helyezték a sípályákat, és igazán nem lehetett panaszkodni a kínálatra, mivel már az első napon mintegy 20 kilométernyi pályán lehetett síelni.

A Jasná-i síközpont is hagyományosan az elsők között nyitja meg a kapuit a téli sport szerelmesei előtt. A hely 14 felvonóval, 6 drótkötélpályával és összesen 50 kilométernyi sípályával rendelkezik. Az ünnepélyes szezonnyitót december 2-án tartották. A síbérletek árai tavaly télen a megugró energiaárak miatt enyhén emelkedtek. A bérleteket itt a repülőjegyekhez hasonlóan értékesítik: az ár attól függ, hogy mennyire előre vásárolják meg azt a síelni vágyók.

Az online vásárolt síbérletek ára a tavalyi szinten maradt,

annak kell mélyebben a pénztárcájába nyúlnia, aki a helyszínen szeretne jegyet váltani. Az egynapos síbérlet a Jasná-i síközpontban online vásárlás esetén 30 euró, míg a helyszínen 35 euróba kerül.

Hasonló üzleti modell mentén árulják a bérleteket a Csorba-tón és Tátralomnicon is. Az utóbbi központban viszont csak december 16-án lesz a szezonnyitó. Az első napra szóló felnőttbérlet ára elővásárlás esetén itt 36, míg a helyszínen 49 euróba kerül. A tátralomnici síközpont közel 2200 méterrel fekszik a tengerszint felett, és 5,5 kilométernyi sípálya áll a sízők rendelkezésére. A Csorba-tavi síközpontban a sípályák hossza összesen 9 kilométer, ami mellett még 26 kilométernyi sífutópálya is található. A múlt szombati nyitónapon online vásárlás esetén 33, személyes vásárlás esetén pedig 47 eurót kértek a napijegyért.

Ennél jóval olcsóbban adhatják át magukat a sízés örömének azok, akik egy kisebb síközpontot választanak. Az árvai régióban található Kubínska Holán ugyanis mindössze 25 euró az online napijegy, a pénztárban pedig 27 eurót kérnek érne.

A Markíza televízió összehasonlítása szerint az áremelkedések a most induló szlovák síszezonban mérsékeltnek mondhatók a tavalyihoz képest, az elvégzett piackutatás alapján a szomszédos Ausztriában viszont más a helyzet. Az Alpokban ugyanis 7-12 százalékkal kerül többe a síelés, mint tavaly.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×