eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülést (RN) vezetője a nemzetgyűlés párizsi üléstermében 2023. december 11-én, amikor a parlamenti alsóházban megkezdődik az új francia bevándorlási törvény vitája.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Badra

Le Pen saját győzelmének tekinti Macron szigorított bevándorlási törvényét

Marine Le Pen francia radikális pártvezér szerint neki köszönhető, hogy a francia Nemzetgyűlés elfogadta Emmanuel Macron elnök kormányának szigorított bevándorlási törvényét. Macron pártjának néhány képviselője fellázadt a javaslat miatt, de az átment az alsóházon.

A francia parlament elfogadta a bevándorlási szabályok szigorításáról szóló kormányzati törvényjavaslatot, annak ellenére, hogy Macron elnök kormánypártjának soraiban lázadás tört ki. A javaslatot a radikális jobboldal támogatásával tudták átvinni a házon.

Gérald Darmanin belügyminiszter közölte, hogy a „szigorúbb szöveget” kellően nagy többséggel, 349 igen és 186 nem szavazat mellett fogadták el, és azt állította: nem volt szükség a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés támogató szavazataira. A szenátus korábban szintén elfogadta a jogszabályt.

Le Pen asszony kedden közölte, hogy támogatni fogja Macron kulcsfontosságú bevándorlási törvényjavaslatát, miután az elnök komoly engedményt tett. Le Pen szerint ennek nyomán

a törvény a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) „ideológiai győzelme”.

A párt korábban azzal fenyegetőzött, hogy a törvényjavaslat ellen fog szavazni, vagy tartózkodik. Le Pen a „bevándorlási feltételek szigorításának” nevezte a törvényt.

Annak ellenére, hogy keresztülvitte a parlamenten a törvényjavaslatát, a Macron-tábor kínos dilemmával szembesül, mivel sok képviselőnek kellemetlen egy Le Pen által támogatott törvényjavaslat jóváhagyása. Kedd este Macron rendkívüli ülést hívott össze az Élysée-palotába, miközben

olyan hírek láttak napvilágot, hogy a kormány hat baloldali minisztere le akar mondani, ami akár kormányválsághoz is vezethet.

Le Pen pártja néhány napja még a baloldali ellenzékkel összefogva elutasította a tervezet egy korábbi változatát, ami az illegális bevándorlás visszaszorítását és a menedékkérelmek felgyorsítását célozza, miközben tartózkodási engedélyt ad eddig az illegális munkavállalóknak a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban.

Az újra benyújtott szöveget jelentősen szigorította egy vegyes összetételű parlamenti bizottság, de mivel az elnök pártjának nincs abszolút többsége, hétfő óta ment az alkudozás. Kedden történt meg az áttörés, miután Macron engedett a követelésnek, hogy a szociális juttatásokat ötéves, illetve a munkát vállalók esetében 30 hónapos tartózkodás után kaphassák csak meg a legális bevándorlók.

A másik kulcsfontosságú intézkedés az, hogy tartózkodási engedélyeket adhatnak ki nehéz helyzetbe került ágazatokban, például az építőiparban már dolgozó illegális bevándorlóknak.

A baloldal és a migránsok jogait védő szervezetek az elmúlt 40 év során történt legnagyobb visszalépésnek nevezték a törvényt,

ami szerintük az idegengyűlölet megtestesülése.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×