eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Cseh rendőr ellenőriz egy autóst a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én. Csehország a mai naptól ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Döntöttek a kormányok: Csehország és Lengyelország is meghosszabbítja a határellenőrzéseket

Csehország január 3-ig meghosszabbítja az ellenőrzést Szlovákiával közös határain, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek. Hasonló döntést hozott Varsó is: a lengyel belügyminisztérium rendelete értelmében Lengyelország további 11 nappal, december 3-ig meghosszabbítja az ellenőrzést Szlovákiával közös határain.

Vít Rakušan cseh belügyminiszter a kormány szerdai ülése után hangsúlyozta, hogy Prága a régió többi országával összhangban jár el a határellenőrzés során. „Ezzel a döntéssel Csehország egyáltalán nincs egyedül. Mi a szlovák-lengyel határon kialakult helyzetre reagáltunk, amire Ausztria ugyanígy reagált, Ausztriát Németország is követte, és Szlovákia is ellenőrzi Magyarországgal közös határait. Egyszerűen beindult a migrációs dominóelv” – mondta a tárcavezető, aki szerint

Európában régóta nincs közös megoldás a belső határvédelemre és a migrációs politikára.

A cseh kormány október 4-én döntött úgy, hogy ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezet be Szlovákiával közös határain, eredetileg tíz napra vezették be az intézkedést. Petr Fiala cseh miniszterelnök tájékoztatása szerint Lengyelország és Ausztria lépéseire válaszul hozták meg ezt a döntést. Az intézkedést később többször is meghosszabbították. Rakušan arról is tájékoztatott, hogy november 20-ig 399 ezer személyt ellenőriztek a szlovák-cseh határon.

A rendőrség 1167, az illegális migrációban érintett személyt azonosított, 56 személyt pedig embercsempészet gyanújával vettek őrizetbe.

A cseh belügyminiszter egyúttal köszönetet mondott Szlovákiának a jó együttműködésért és a migránsokra érvényes visszafogadási megállapodás tiszteletben tartásáért. Szerinte ennek köszönhető, hogy Csehország szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezhet, és nem kell visszaállítania az állandó határellenőrzéseket. Vít Rakušan azt is közölte, hogy november 27-én, hétfőn Magyarországon tanácskoznak a Visegrádi négyek országai a migrációval kapcsolatos kérdésekről. A cseh V4-elnökség meghívását Gerhard Karner osztrák és Nancy Faeser német belügyminiszter is elfogadta.

Varsó is hasonló lépésre szánta el magát, mint a csehek:

a lengyel belügyminisztérium rendelete értelmében Lengyelország további 11 nappal, december 3-ig meghosszabbítja az ellenőrzést Szlovákiával közös határain.

A minisztériumi közleményben az áll, hogy lakossági igényekre reagálva egyes határátkelőket, amelyeken csak gyalogosforgalom volt, bizonyos esetekben személygépkocsik és teherautók is igénybe vehetnek. Az ideiglenes ellenőrzések meghosszabbításáról szóló rendeletet Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter írta alá. A rendelet csütörtökön lép hatályba.

Lengyelország október 4-én vezette be az ellenőrzést Szlovákiával közös határain, eredetileg tíz napra, azzal a céllal, hogy korlátozza a balkáni útvonalon az Európai Unióba érkező illegális migránsok mozgását. Varsó ezt követően november 2-ig, majd november 22-ig meghosszabbította az intézkedést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×