eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Törtök F-16-os vadászbombázó repülőgép. Forrás: X / NEXTA
Nyitókép: Forrás: X / NEXTA

A törökök keményen visszacsaptak a kurdoknak

Gyors légicsapásokkal válaszolt Törökország az úgynevezett Kurd Munkáspárt észak-iraki bázisai ellen az ankarai öngyilkos merényleteket követően

A török fővárosban próbálkozó támadók a rendőrök éberségének köszönhetően kudarcot vallottak. Az egyik felrobbantotta magát, a másiknak nem sikerült, mert még előtte főbelőtték – ezt mondták a török rendőrök azután, hogy Ankarában két öngyilkos merénylő próbált vérengzést rendezni.

Törökország gyorsan reagált és harci gépei Észak-Irakban lebombázták a Kurd Munkáspárt (PKK) a Törökország és a nyugati hatalmak által is terrorcsoportnak minősített szervezet létesítményeit. A török belügyminisztérium közleménye szerint 20 célpont került fel a listára – barlangok, menedékhelyek és raktárak – és ezek mindegyikét „megsemmisítették”.

A csapásokat a kurd szervezet állítólagos bázisai ellen Gara, Harkurk, Metina és Kandil körzetében hajtották végre – közölte a hatóság.

Iraknak azonban nem tetszik, hogy szomszédja önhatalmúlag bombázza a területét.

Abdul-Latif Rasid iraki elnök hétfőn egy szaúdi tévécsatornának azt mondta, hogy országa „nem fogadja el Törökország ismétlődő légicsapásait vagy török bázisok létrehozását Irak nagyfokú autonómiát élvező kurdisztáni régiójában és reméli, hogy sikerül valamilyen egyeséget kötni Ankarával.

Az al-Dzsazíra megjegyezte: nem volt világos, hogy az interjú a csapások előtt vagy után készült. Vasárnap az ankarai öngyilkos merénylők a török belügyminisztérium épületét vették célba Ankarában. Az egyik támadó – aki felrobbantotta magát – két rendőrt is megsebesített. A másikkal tűzharcban végeztek.

A támadásért – egy, a PKK-hoz közel álló hírügynökség szerint – a kurd csoport vállalta a felelősséget. A kiadott nyilatkozat szerint a Kurd Munkáspárt a parlament őszi ülésszakának megnyitásához időzítette a támadást. „A Halhatatlan hadtesthez tartozó csapatunk hajtotta végre” – áll a kommünikében.

A török Anadolu hírügynökség szerint a két támadó egy állatorvos autóját vette el a 260 km-re délre fekvő Kayseri tartományban és onnan hajtott a fővárosba. Egy térfigyelő kamera felvétele szerint a kocsi a belügyminisztérium főkapujánál állt meg.

Az egyik támadó gyorsan az épület felé indult, majd lángok borították be, a másik ekkor még az utcán volt.

A támadás napján megnyíló parlamenti ülésszak a tervek szerint Recep Tayyip Erdogan elnök beszédével indult, aki azt mondta: a robbantás „a legújabb kísérlet volt” arra, hogy terrorral ijesztgessék a törököket. „Soha nem fogják elérni a céljukat” – tette hozzá.

Törökországban az elmúlt években a PKK és az Iszlám Állam követett el robbantásos merényleteket, jobbára turisták által is látogatott helyeken. Majdnem egy évvel ezelőtt Isztambul bevásárlóutcájában hat ember életét követelte egy robbantás és 81-en megsebesültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×