eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: SZÖVETSÉG/Facebook

Verekedő szlovákok, bizakodó magyarok - kampányzáró a Szövetségnél

Szerda éjféltől 48 órás kampánycsend lépett életbe Szlovákiában a szombati parlamenti választás előtt. A kampányzárót minden párt – köztük a magyar Szövetség is – szerda estére időzítette. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar párt parlamentbe kerülése nemcsak a felvidéki magyarságnak, hanem az ország más nemzetiségeinek is fontos.

A Felvidéki Gála nevű zenés esttel zárta szerdán este a Szövetség a választások előtti kampányidőszakot az e hét végén, szombaton sorra kerülő parlamenti választások előtt. A Révkomáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ nézőtere zsúfolásig megtelt, a színpadon pedig a párt vezetősége mellett a régióból származó jelöltek is bemutatkoztak a választópolgároknak. A párt választási listáján a hatodik helyen induló Orosz Örs az összefogás fontosságát hangsúlyozta. „A Szövetség már csak a puszta létezésével is bizonyítja, mi megértettük, mi az, ami igazán fontos.

Most a legnagyobb ellenségünk csakis a kishitűség lehet.

Azzal vigasztaljuk néha magunkat, hogy majd a szlovák pártok, majd a kóbor magyar jelöltek fognak minket képviselni, pedig dehogy fognak. Juttassuk a parlamentbe az erős és egységes képviseletet, aminek súlya van, tárgyalóképes, és ezáltal konkrét célokat tud elérni” – fogalmazta meg gondolatait Orosz Örs.

A Szövetség jelöltjei bíznak az 5 százalékos parlamenti küszöb megugrásában, annak ellenére is, hogy a kampányfinisben a közvélemény-kutatók közül csak egy mérte a pártot a parlamentbe, a többi 3,5-4 százalékra teszi a magyar párt támogatottságát. Forró Krisztián pártelnök viszont úgy látja, történelmi esély van arra, hogy a magyar közösségnek ismét parlamenti képviselete legyen Pozsonyban. A kampányzárón az összefogás szükségességét, a magyar parlamenti képviselet újrateremtésének fontosságát hangsúlyozta, rámutatva arra, hogy a magyar közösség a szlovák pártokban nem, hanem csak önmagában bízhat. „Egyik szlovák politikus, egyik szlovák párt sem fog bennünket képviselni. Nem is tették ezt soha. Az elmúlt három és fél évben egymással veszekedtek, sőt most már verekednek, és rugdossák is egymást élő adásban” – emlékeztetett a pártelnök Igor Matovič és Robert Kaliňák két héttel ezelőtti ökölcsatájára.

Forró Krisztián szerint a magyar képviselet a megyékben már megkerülhetetlen tényező, és csak ennek köszönhető, hogy sikerült fejlesztéseket elérni, de az erős megyei képviselet is veszélybe kerülhet parlamenti képviselet nélkül.

„Ne legyenek illúzióink, ha nem lesz beleszólásunk, megint nélkülünk fognak dönteni rólunk, és úgy fognak dönteni, hogy az nekünk ne legyen jó,

márpedig mi azt akarjuk, hogy itt nekünk jó legyen. A régiók akkor fognak fejlődni, ha a Szövetség bent lesz a parlamentben” – szögezte le Forró Krisztián.

A Szövetség elnöke beszédét a „Talpra magyar!” – felkiáltással zárta, és hangsúlyozta, hogy a magyar párt parlamentbe kerülése nemcsak a felvidéki magyarságnak, hanem Szlovákia más nemzetiségeinek is fontos, tekintettel arra, hogy a szlovák politikusok hajlamosak megfeledkezni a többi nemzetiség gondjairól is

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×