eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Sulik, a Szabadság és Szolidaritás (SAS) párt vezetője, Robert Fico volt kormányfő, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője, Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia párt vezetője és Peter Pellegrini korábbi szlovák kormányfő, a Hang - Szociáldemokrácia párt vezetője (b-j) a szlovákiai választásokat megelőző televíziós vitán vesz részt Pozsonyban 2023. szeptember 21-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A szlovákiai választás a felvidéki magyaroknak is kiemelten fontos

Előrehozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában szombaton. A voksoláson az önálló Szlovákia 1993-as létrejötte óta kilencedszer dönthetnek a választók a 150 tagú törvényhozás új összetételéről, egyúttal ez a negyedik alkalom, hogy előrehozott választásra kerül sor.

A választáson 25 politikai párt és mozgalom indul, köztük egy koalíció, az ő legfeljebb 150 fős listáikon szereplő képviselőjelöltekre adhatja le voksát az ország megközelítőleg 4,3 millió választásra jogosult polgára. A szlovákiai szabályok szerint a parlamenti választásokon a képviselőket közvetlenül, pártlistákról választják. A választáson induló pártoknak a leadott voksok legalább 5 százalékát, a koalícióknak pedig legalább 7 százalékát kell megszerezniük a bejutáshoz, az ezt a küszöböt átlépők a parlamenti mandátumokon arányosan osztoznak.

A választópolgárok országszerte mintegy hatezer választóhelyiségben szavazhatnak reggel héttől este tízig. A mostani választáson megközelítőleg 185 ezer elsőválasztó, vagyis olyan fiatal szavazhat, aki korábban még nem vehetett részt parlamenti választáson. A külföldről levélben szavazás lehetőségét mintegy 73 ezren igényelték, közülük a péntek déli határidőig több mint 58 ezren adták le voksukat, ami rekordnak számít. Szlovákiában a mostani parlamenti választás lesz az első, amelyben a helyi választási bizottságok a szavazatok összesítését kötelezően elektronikus módon végzik, és az eredményeket így küldik tovább.

A kampánycsend szerda éjféli életbelépését megelőző hetekben nyilvánosságra hozott felmérések adatai azt valószínűsítik, hogy a voksoláson 8-10 politikai csoportosulásnak lehet érdemi esélye a parlamentbe jutásra. Ezek legalább felének azonban csak a bejutáshoz szükséges küszöb körüli eredményt jósolnak, köztük a két éve ősszel egységesült felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek is.

A közvélemény-kutatások többsége már hosszú távon a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártjának, a Robert Fico vezette Irány-nak (Smer-SD) a győzelmét valószínűsíti, átlagosan 20 százalék körüli eredményt jósolva. Ugyancsak valószínűsíthető, hogy a második és a harmadik helyért Zuzana Caputová államfő korábbi pártja, a legutóbbi parlamenti választáson a törvényhozáson kívül maradt, progresszív liberális Progresszív Szlovákia (PS) és az Irányból korábban kilépett volt miniszterelnök, Peter Pellegrini pártja, a szociáldemokrata Hang (Hlas-SD) küzdhet majd meg. Rajtuk kívül csak egy olyan politikai formáció van, amely befutó helyet szerezhet szombaton, ez a jelenleg parlamenten kívüli, nemzeti radikális Köztársaság (Republika).

Szombaton a voksolás reggel hét órakor kezdődik és ha nem lesz olyan jellegű fennakadás, amely miatt meg kellene hosszabbítani a szavazóhelyiségek nyitvatartását, akkor este tíz órakor ér véget. Érdemi részeredményekre már éjfél előtt számítani lehet, a nem hivatalos végeredmények pedig a hajnali órákban várhatóak. A hivatalos végeredményt vasárnap jelenti be a Központi Választási Bizottság (ÚVO).

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×