eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos
A cseh ellenzéki Jog, Tisztelet, Szakértelem (PRO) párt felhívására tüntet több ezer ember a kormány ellen a prágai Vencel téren 2023. szeptember 16-án.
Nyitókép: Martin Divisek

Orbán Viktor politikáját követnék Prágában

Több ezren tüntettek a hétvégén a prágai Vencel téren Petr Fiala kormánya ellen. A tömegtüntetést a Jog, Tisztelet, Szakmaiság nevű parlamenten kívüli párt rendezte. Jindřich Rajchl pártelnök Orbán Viktor politikáját követné a kormányzásban. Azt hangoztatta, Csehországnak a magyar utat kellene járnia.

A zászlókkal és transzparensekkel felvonuló demonstrálók előtt Jindřich Rajchl a Jog, Tisztelet, Szakmaiság elnöke úgy fogalmazott, Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányzási módszere bevált és működőképes, amely mintául szolgálhatna a Cseh Köztársaság számára. A tüntetőknek megígérte, ha kormányra kerül, ugyanígy akarja vezetni Csehországot is.

Rajchl Peter Fiala miniszterelnök mellett bírálta Jana Černochová védelmi minisztert is, akit hadügyminiszternek nevezett, és Vít Rakušan belügyminiszter munkáját is kritizálta. Mondatait a tömeg gyakran a „Rakušant börtönbe!” bekiabálással szakította félbe.

Rajchl a kormány számlájára írta a magas energiaárakat és a gyógyszerhiányt. A Jog, Tisztelet, Szakmaiság elhatárolódik az Isztambuli Egyezménytől és az euró bevezetésétől, valamint ki akar lépni a Csehország és az Egyesült Államok között létrejött védelmi együttműködési megállapodásból.

A párt azt is ígéri, hogy megvétózná Ukrajna NATO-csatlakozását, és új platformot hozna létre más közép-európai államokkal.

„Csehország számára az egyetlen út a jobb jövőhöz az, ha együttműködünk a közép-európai országokkal, mint Szlovákia, Ausztria, Magyarország és Szerbia,

és saját utat építünk, amely nem függ a Nyugattól vagy a Kelettől, hanem magabiztosan folytatjuk saját nemzeti politikánkat” – fogalmazott Rajchl abban a videóban, amelyben a szombati tüntetésre hívta az embereket.

A tüntetésen pedig azt mondta, olyan kormányt akarnak, amely valóban kormányozza az országot, és nem csak a brüsszeli utasításokat követi. „Nem akarunk olyan miniszterelnököt, aki Washington és Kijev bábja” – jelentette ki a pulpitus mögül Jindřich Rajchl. Hozzátette azonban, hogy a kabinet megdöntéséhez időre van szükség. A kormányellenes megmozduláson az ellenzéki parlamenti pártok – például a Szabadság és Közvetlen Demokrácia, valamint az ANO mozgalom – képviselői is részt vettek.

Prága, 2023. szeptember 16.
A cseh ellenzéki Jog, Tisztelet, Szakértelem (PRO) párt felhívására tüntet több ezer ember a kormány ellen a prágai Vencel téren 2023. szeptember 16-án.
MTI/EPA/Martin Divisek
Prága, 2023. szeptember 16. A cseh ellenzéki Jog, Tisztelet, Szakértelem (PRO) párt felhívására tüntet több ezer ember a kormány ellen a prágai Vencel téren 2023. szeptember 16-án. MTI/EPA/Martin Divisek

A szombati tüntetésen részt vevők legutóbb áprilisban gyűltek össze Prágában, amikor a Vencel térről a városon keresztül a kormányhivatalhoz vonultak. Akkor azt tervezték, hogy élő láncot alkotnak az épület körül, de végül nem jártak sikerrel, ahogy a tervezett forgalomkorlátozásokra sem került sor. A szombati demonstráción a rendőrség szerint több ezer ember vett részt. A Twitter utódján, az X-en azt is közölték, hogy a tiltakozás során letartóztattak egy férfit, akit népirtás tagadásának és megkérdőjelezésének gyanújával vettek őrizetbe. A férfi a pólóján a Wagner zsoldoscsoport szimbólumát viselte. A tüntetésen ellenzékiek is megjelentek ukrán zászlókkal, de a két csoport közti összetűzésre nem került sor.

Címlapról ajánljuk
Szlovákia: lesz, ahol legalább 40 perccel tovább fog tartani a szavazás

Szlovákia: lesz, ahol legalább 40 perccel tovább fog tartani a szavazás

Az egyik pozsonyligetfalui (Petržalka) szavazókörben rosszul lett a választási bizottság egyik tagja, ezért kell meghosszabbítani a voksolás idejét.

Leváltották az Idegenrendészet vezetőjét

A belügyminiszter 2023. szeptember 30. hatállyal - indokolás nélkül - visszavonta dr. Halmosi Zsolt r. altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×