eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A lengyel tüzérség PT-91 típusú harckocsijai az Előretolt Jelenlét (Forward Presence) nemzetközi harccsoport gyakorlatozásán a lettországi Adazi településnél működő NATO-támaszponton 2019. március 28-án. Az észak-atlanti szövetség 2017 tavasza óta állomásoztatja a bázison a harccsoport egy részét a katonai szervezet keleti szárnyának megerősítése végett a NATO-tagállamok zászlóaljainak rotációs rendszerében.
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Óriási NATO-művelet készül az oroszok miatt

A hidegháború óta nem tartott ekkora seregszemlét az észak-atlanti szövetség.

Több mint 40 ezer katona részvételével, a hidegháború lezárulta óta nem látott mértékű hadgyakorlatra készül jövő tavasszal a NATO, amin a szövetség tagjai az esetleges orosz támadással szembeni védekezést gyakorolják.

A manőverek során várhatóan 500–700 légi küldetést hajtanak végre. A gyakorlaton részt vesz több mint 50 hajó és mintegy 41 ezer katona is, és a műveletek idején egy orosz vezetésű, az akció alatt Occasus névre keresztelt szövetség elleni védekezés lesz a középpontban. A hadgyakorlaton részt vesz az egyelőre még nem NATO-tag Svédország is, így

összesen 32 ország katonái vonulnak fel.

A műveleteket Németországban, Lengyelországban és a balti államokban hajtják végre februárban és márciusban – írja a Financial Times, amit a VG szemlézett.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár még tavaly júniusban közölte, hogy a szövetség a jelenlegi 40 ezer főről több mint 300 ezer főre bővíti gyorsreagálású erői létszámát. A NATO mindemellett átalakítja haderejét, hogy az Afganisztánban és a Balkánon használt könnyű és mobil egységek mellett nagyobb hangsúlyt kapjanak a nehezebb, hagyományosabb egységek is.

A bejelentést követő hónapban a vilniusi NATO-csúcson új regionális védelmi tervek létrehozásáról is döntés született, ahogy Allied Reaction Force (Szövetségi Válasz Erő) néven új, gyorsreagálású multinacionális alakulat felállításáról is határoztak – idézi föl a lap.

A vilniusi csúcstalálkozón különösen az Oroszországgal határos balti államok sürgették a szervezet keleti szárnyának megerősítését, miután Fehéroroszországban is csapatokat vontak össze a határok közelében. Július elején Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy atomfegyvereket is telepítenek az országba.

A balti államokba többnemzetiségű zászlóaljakat is telepített a szövetség, míg Németország júniusban bejelentette, hogy 4 ezer katonát fog állandó jelleggel Litvániában állomásoztatni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×