eur:
391.09
usd:
366.14
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a NATO védelmi minisztereinek második napi tanácskozását a szervezet brüsszeli székházában 2022. október 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Németország átvenné az irányítást a Balti-tengeren

Vezető szerepre törekszik a német hadtengerészet a Balti-tengeren. Erről tanúskodik az a levél, amelyet a parancsnokság a NATO-nak küldott.

A ZDF közszolgálati televízió által ismertetett levél szerint a német haditengerészet rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy egyfajta regionális központ legyen. Jan Christian Kaack altengernagy, a német haditengerészet főfelügyelője utalt arra, hogy az erre a célra kijelölt stáb felkészült a hétfőn már meg is kezdődött Northern Coasts (Északi partok) fedőnevű hadgyakorlatra.

Kaack szerint a levelet már kézbesítették a védelmi szövetség európai főparancsnokságának. Ebben a német haditengerészet bizonyítani kívánta, hogy mindennel rendelkezik a regionális parancsnokság felállításához.

A ZDF emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborút követően a NATO megerősítette katonai jelenlétét a szövetség keleti szárnyán, valamint a Baltikum térségében. Utalt arra is, hogy a kalinyingrádi enklávé feletti uralom kapcsán Oroszország a balti-tengeri NATO-szomszédok közé tartozik.

A Balti-tenger épp ezért olyan komplex tengeri terület, amely már békeidőkben is elengedhetetlenné teszi a megfelelő szakértelem biztosítását, illetve az ezzel kapcsolatos, a feladatok vállalására vonatkozó egyeztetést – hangsúlyozta a német haditengerészet főfelügyelője. Ebből kiindulva Kaack szerint ez lenne a főparancsnokság egyik legfontosabb feladata. Közölte, hogy a német haditengerészeti szakértők ebből a célból Rostockban állomásoznak.

Időközben hétfőn meg is kezdődött a tengerészeti hadgyakorlat a Balti-tengeren 14 ország együttműködésével, német irányítás alatt. A Northern Coasts (Északi partok) két hétig tart, helyszíne a Balti-tenger középső és keleti térsége, valamint Lettország és Észtország egyes területei. A német hadsereg (Bundeswehr) tájékoztatása szerint nagyjából 30 hajó és tengeralattjáró, 20 repülőgép és több szárazföldi egység vesz részt rajta több mint háromezer katonával.

A művelet történetében először egy "reális forgatókönyvet" gyakorolnak, amely a "szövetségi védelemről" szól

- emelte ki Stephan Haisch tengernagy, a gyakorlat vezetője.

A gyakorlatot 2007 óta évente megtartják, felváltva Dánia, Finnország, Németország és Svédország vezetésével. Az idén az Egyesült Államok, Belgium, Észtország, Franciaország, Hollandia, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Olaszország haditengerészete csatlakozott.

A német haditengerészet (Marine) rostocki parancsnokságából irányított művelet első szakasza egy úgynevezett harcképesség-fokozó gyakorlat (Combat Enhancement Training - CET), amelyen a többi között a védekezést gyakorolják például a levegőből vagy tengeralattjárókról érkező fenyegetések ellen. A második szakasz egy haderőintegrációs gyakorlat (Force Integration Training - FIT), amely az egységek közötti kommunikáció és együttműködés fejlesztését szolgálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×