eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Füvet nyírnak a londoni Parlament téren 2023. május 3-án, három nappal III. Károly brit király koronázása előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Londoni főpolgármester: a fehér család képe nem fejezi ki a fővárost

A közlekedési politikája miatti bírálatok mellett most már a „fordított rasszizmus” nyomán is záporoznak a kritikák London első emberére. Sadiq Khan főpolgármester médiacsapata ugyanis most egy olyan megjegyzést fűzött egy fehér család fotójához, hogy „ők nem képviselik az igazi londoniakat”.

Ki az igazi és ki nem az? Korábban általában a nacionalistákat bírálták azért, hogy mert úgy gondolták, ők dönthetik el, hogy ki az igazi honfitársuk. Most, úgy tűnik, hasonló receptet követ a multikulturális metropolisz, London sokszínűségét ünneplő városvezetői csapat is.

Kiszivárgott, hogy a Sadiq Khan főpolgármester online kommunikációjához tartozó ajánlásban egy, a Temze partján, a háttérben a London Eye óriáskerékkel sétáló, négytagú fehér család képe mellé ezt a megjegyzést biggyesztették: „nem képviselik az igazi londoniakat” – azaz, ezt a képet ne használjuk a főváros lakosainak megjelenítésére.

Az úgynevezett hivatalos brandingútmutatóban több kép látható, mint példa arra, hogy milyen fotókat ajánlott és milyeneket nem használni a főpolgármesteri hivatal munkájának népszerűsítéséhez. Az anyag olyan megjegyzést is tartalmaz, hogy a főpolgármesterről szóló képeknek „valódi és olyan környezetben kell mutatniuk, amelyről a néző úgy érzi, hogy köze van hozzá és nem olyan, amely megrendezettnek tűnik”.

Azonban az ajánlók jóváhagytak egy képet, amely aktivisták körében mutatja Khant egyrészt úgy, mintha megrendezett kép lenne, másrészt úgy, mintha egy diverzitási lista elemeit pipálnák ki.

A városvezető körül állnak ázsiai, afrikai etnikumú, muszlim fejkendős nők, de egyetlen, kifejezetten fehér személy sem.

Mindez a Donald Trump 2017-es elnöki beiktatása ellen tiltakozó „Mi, a nép” (We, the People) című amerikai kampány-posztersorozatra emlékeztet, amely címe ellenére csak az amerikai társadalom etnikai kisebbségeit képviselő arcokat és csak nőket mutatott.

A fehér családot „nem reprezentatívnak” minősítő londoni főpolgármesteri útmutató szlogenje közben ez: „Egy város, minden londoniért”, továbbá a tetején megtalálható volt az is, hogy London „mindenkié, korra, nemre, szexuális orientációra, etnikumra, vallásra, fogyatékosságra és családi szerkezetre való tekintet nélkül”.

Az ajánlás ellen leginkább a brit politikai spektrum jobboldalán keltek ki: „a főpolgármester világossá tette, hogy a fehér családok immár nem London részei, ami aggasztó, amikor azt állítja, hogy mindenki nevében lép fel” – mondta Craig Macinlay konzervatív képviselő. Pártja alelnöke, Lee Anderson pedig hozzátette: „foglalkozzon a dolgával, szorítsa vissza a bűnözést, építsen házakat, álljon le a nép kirablásával”. Susan Hall, Khan konzervatív – és jelenleg kevéssé ismert – ellenfele a jövő évi főpolgármester-választáson, hozzátette: „Ünnepelni kell London sokszínűségét, de a főpolgármestert sajnos az emberek megosztása érdekli. Kérjen bocsánatot!”

Előfordulhat, hogy Khan emberei a városvezető támogatói bázisát akarják mozgósítani az ellentmondásos ajánlással. A YouGov felmérése szerint a főpolgármester tetszési indexe mínusz 12 százalék a fővárosban, ami azt jelenti, hogy többen nem kedvelik, mint igen. Ellenfele, Hall 1 százalékos pluszban van hozzá képest.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×