eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) reklámja a londoni Piccadilly Circus-ön a koronavírus-járvány alatti kijárási korlátozás idején, 2021. február 3-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

Mecset épülhet a londoni Piccadillyn

Egykor játékterem-barlang és mozi volt, a földszint tele van a túlárazott turista-szuvenírokat árusító boltokkal, mellette pedig ott a reklámokkal borított, világszerte ismert ház. "Isten hozta" a londoni Piccadilly Circuson található Trocaderóban, lehet, hogy pár év múlva már szó szerint is. Egy dúsgazdag ingatlanfejlesztő ugyanis engedélyt kapott, hogy mecsetet építsen az ikonikus épületben.

A szórakoztató központból a hívők otthonává - egy mecsetté és iszlám központtá - változhat a jövőben a legendás Londoni Trocadero.

Asif Aziz milliárdos üzletember - akit Mr. West End-ként is ismertnek (ez a londoni színházi negyed neve) - ugyanis megkapta terveire az építési engedélyt. Cége, a Criterion Capital 2 milliárd fontos ingatlanportfólióval rendelkezik a West Enden és Délkelet-Angliában.

Így előfordulhat, hogy a Piccadilly Circus közepén található meztelen Eros-szoborral szemben - ami sok londoni kedvenc randipontja és ahol nyüzsögnek a figyelemre éhes, nagyhangú utcai előadók - ájtatos és arcukat elfedő hívők járkálnak majd.

A Westminster kerületi önkormányzat által jóváhagyott tervek szerint az Aziz Alapítvány 390 fő befogadására alkalmas, háromszintes mecsetet hozhat létre a Trocaderóban, az egykori Metro mozi terében. A többemeletes ház új neve várhatóan „Piccadilly Imatér” lesz.

Nem illik a bárok, melegklubok és go-go lányok közé

Az ötletnek vannak bírálói – nem csoda, mivel a brit főváros eme negyede tele van alkoholt felszolgáló szórakozóhelyekkel, melegklubokkal és toplessbárokkal. Ezek a tevékenységek enyhén szólva nincsenek összhangban az iszlám vallással – jegyezte meg a The Daily Mirror című brit lap.

Sajtójelentések szerint a korábbi beadványokra „nagyszámú rasszista és gyűlölködő komment érkezett”. Egyesek megjegyezték, hogy az ötlet nincs összhangban a londoni West End szórakozó- és turistanegyed jellegével.

Az önkormányzat, bizonyára az ő megnyugtatásukra közölte, hogy „ökumenikus találkozók és LMBTQ+ előadások színhelye is lesz az iszlám központ” - bár kérdés, hogy ez valóban elejét veszi-e a bírálatoknak. Westminster elővette azt az érvet is, hogy a területén már így is többféle vallás és felekezet nagyszámú imaháza található.

Aziz alapítványát úgy tűnik nem zavarja a Piccadilly és környékének hedonizmusa, és azt mondta, hogy a központ a környéken dolgozó muszlimokat és a turistákat fogadja majd, mivel a többi mecset „túlzsúfolt”.

Az üzletember még 2005-ben vette meg a Trocaderót, 220 millió fontért, ami azt jelenti, hogy mai árakon számolva jó vásárt csinált. Az épületben a szórakoztató intézmények mellett található a 490 szobás Zedwell szálloda is.

Tudta Ön, hogy ez az "iszlám jótékonykodó" 150 pub tulajdonosa is? - írta egy francia twitterező. A Criterion portfóliójába tartozik a Wellington Pub Company. Ami még pikánsabb: Aziz Criterion Asset Managementje a Reuben Brothers csoport tagja - amit David és Simon Reuben, két Indiában született zsidó származású brit üzletember vezet. Az ő családjuk volt 2020-ban Nagy-Britannia második leggazdagabb családja.

Testvéri biznisz

Reubenék egyébként nagyot kaszáltak az orosz aluminíumágazatba a zűrös 1990-es években befektetett pénzükkel, kapcsolatban álltak Roman Abramovics és Oleg Gyeripaszka oligarchákkal (utóbbival pereskedtek is). Egy volt orosz belügyminiszter azzal vádolta meg őket, hogy közük volt az Izmajlovszakaja Maffia nevű csoporthoz.

A fivérek 2000-ben adták el orosz érdekeltségeiket és irányították figyelmüket a brit ingatlanpiacra.

Sokat látott épület

Az eklektikus homlokzatú Trocadero 1896-ban étteremként nyitott, majd 1965 után bezárt és 1984-ben kiállítási térré, majd 1997-ben hatalmas, futurisztikus neonfények által megvilágított játékteremmé és mozivá alakították át a Pepsi és a Sega játékkonzol-gyártó támogatásával. 1977-ben itt nyílt meg a szigetország első IMAX 3D-s mozija.

A befektetés azonban nem vonzott elég vendéget, a Sega, majd a Pepsi is elsétált, de az átnevezett monstre-játékterem még 11 év bírta. Az épület három éve nyitott újra, immár szállodaként.

Azizt Nagy-Britannia „leggonoszabb főbérlőjeként” is emlegették a pandémia és a karanténok idején, mert kegyetlenül be akarta hajtani a bérletet az üresen kongó vendéglátóhelyektől. 2017-ben masszív pert indított ellene a felesége, de a londoni Felső Bíróság úgy döntött, nem volt jogosult akkori 1,1 milliárd fontos vagyona részére, mivel a pár meghamisította házassági anyakönyvi kivonatát, hogy Nagy-Britanniába tudja hozni örökbefogadott gyereküket.

Aziz közben aktívan lobbizik azért, hogy a brit kormány nyilvánítsa emléknappá az ENSZ iszlamofóbia elleni világnapját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×