eur:
389.54
usd:
361.57
bux:
68406.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pexel.com

Nehéz döntésre kényszerül minden harmadik szlovák állampolgár

A szlovákiai lakosság több mint 30 százaléka nem megy nyaralni idén. A szlovákiai utazási irodák tavaly ugyan megháromszorozták az ügyfélszámukat és a bevételeiket az előző évhez képest, a világjárvány előtti szintet azonban még nem érték el.

A szlovákiai lakosság negyede 7–10 napos külföldi kikapcsolódást tervez, 40 százalék pedig otthon üdülne, átlagban 4–6 napot – egy május és június fordulóján készült felmérés szerint. Az idei terveket természetesen főleg az árak és az infláció befolyásolja.

„A felmérés szerint 10-ből 4-en az árak miatt nem mennek külföldre. További 15 százalék válaszolta, hogy emiatt rövidebb lesz a nyaralása, 14 százaléknyian pedig maguk oldják meg az étkezést, hogy olcsóbban jöjjön ki a nyaralás. 22 százaléknyian viszont azt mondták, az árak egyáltalán nem befolyásolják nyaralási terveiket” – ismertette Jaroslav Ondrušek, a Home Credit piaci elemzője.

A többség úgy számol, hogy 1200 euróból megoldja a nyaralást, de sokan ennél jóval kevesebből, a lakosság negyede mindössze 400 és 800 euró közti összegből. A megkérdezettek ötöde ennél még szerényebb pihenést tervez, 400 eurónál olcsóbbat. Viszont a lakosság ötöde 1200-2000 eurót fog költeni nyaralásra. „44 százaléknyian mondták, hogy körülbelül ugyanannyit fognak költeni, mint tavaly” – tette hozzá Jaroslav Ondrušek.

A pozsonyi Új Szó napilap által készített összeállítás szerint a szlovákiai utazási irodák tavaly ugyan megháromszorozták az ügyfélszámukat és a bevételeiket az előző évhez képest, de még így sem sikerült visszatornászniuk magukat a világjárvány előtti szintre. A Szlovák Statisztikai Hivatal felmérése rámutat, hogy a szlovákiai utazási irodák szolgáltatásait tavaly csaknem 670 ezren vették igénybe.

„Bár háromszor annyi ügyfelük volt, mint egy évvel korábban, ez még mindig csak 60 százaléka a 2019-es, a világjárvány kitörése előtti szintnek”

– tájékoztatott Jana Morháčová, a statisztikai hivatal szóvivője.

Az utazási irodák szolgáltatásait főként a külföldre utazó szlovákiai turisták vették igénybe. Az utazási irodákkal külföldön nyaralók körében Törökország, Görögország és Horvátország számítottak a legnépszerűbb úti céloknak, a sorban Csehország, Egyiptom, Olaszország, Ciprus és Bulgária következik. Az említett országok közül azonban csak Csehország, Egyiptom és Ciprus esetében sikerült már túlszárnyalni a járvány előtti látogatottsági adatokat.

A hagyományos nyári üdülési célpontok esetében az előző évhez és a járvány előtti időszakhoz képest is csökkent az utazási irodákkal nyaralók száma. „Ez a tendencia az egyéni, nem szervezett utazások növekedésével függhet össze, egyre többen rendelik meg ugyanis az útjukat interneten keresztül közvetlenül a kiszemelt szállodánál vagy egyéb szállásszolgáltatónál” – mondta el Morháčová. Az utazási irodák által elérhető leglátogatottabb úti célok listáján emiatt egyre nagyobb szerepet kapnak az egzotikusabb üdülőhelyek, például a Maldív-szigetek, Egyiptom, Tunézia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Jordánia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×