eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfő, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 26-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: nem változtatunk az eddigi irányon

Magyarország nem változtat azon az irányon, amit az orosz-ukrán háborúban eddig követett, jelentette ki Orbán Viktor a pozsonyi V4-csúcson a hétvégi oroszországi eseményekre reagálva. „Együttműködünk a partnereinkkel a külpolitikában, de szuverén külpolitikát folytatunk” – mondta a szlovák fővárosban a magyar kormányfő.

Június utolsó napján formálisan is véget ér a Visegrádi Négyek soros elnökének, Szlovákiának az egyéves mandátuma. Ennek lezárásaként hétfőn a pozsonyi kormányhivatalban találkozott a négy ország – Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország – miniszterelnöke. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a találkozót követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Nem célunk, hogy az orosz agresszió és az orosz-ukrán háború kérdése becsússzon a V4-es együttműködés középpontjába.” A kormányfő azonban hozzátette, hogy természetesen erről a kérdésről is tárgyaltak, de Magyarország nem változtat azon az irányon, amit az orosz-ukrán háborúban eddig követett. „Együttműködünk a partnereinkkel a külpolitikában, de szuverén külpolitikát folytatunk” – szögezte le Orbán Viktor a pozsonyi V4-es csúcson.

A házigazda szlovák miniszterelnök szerint a legutóbbi események azt mutatják, a helyzet Oroszországban bonyolultabb, mint néhány hete, és úgy látszik, nemcsak egy orosz hadsereg van, hanem több. Ódor Lajos a hétvégi oroszországi puccskísérlettel kapcsolatban továbbá megjegyezte, hogy nem akarják túlbecsülni a helyzetet, melyet figyelemmel követnek, s még ezen a héten összeül a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsa.

A találkozó további témái az új uniós migrációs szabályozás, a V4 versenyképessége és a Nyugat-Balkán uniós csatlakozása voltak. A menekülthullám kezelésével kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, csak azokat kellene beengedni az Európai Unió területére, akiknél előzőleg lefolytatták a menedékjogi eljárást. Ódor Lajos megerősítette, hogy Szlovákia is elutasítja a migrációs kvótákat, és hogy ebben összhang van a V4-es országok között.

„Az energiaellátás tekintetében Magyarországot különösképpen érdekli, hogy Lengyelországban új LNG-terminálok nyílnak meg, amivel tovább lehet diverzifikálni az energiaellátást”

– közölte a magyar miniszterelnök, azzal kiegészítve, hogy a zöld átmenet fontos, de úgy kell végrehajtani, hogy az ne rontsa le Magyarország és Közép-Európa versenyképességét. Az ukrán gabona kapcsán Orbán Viktor azt mondta, azzal egyetértenek, hogy áthaladjon Magyarországon az ukrán gabona, de azzal nem, hogy tönkretegye a magyar piacot. A Visegrádi Négyek miniszterelnökei a Nyugat-Balkánt is szóba hozták. Orbán Viktor szerint az a politika, amivel az Európai Unió kezeli a Nyugat-Balkánt, alkalmatlan és kudarcos. Hangsúlyozta, olyan politikára van szükség, amely egyértelmű integrációs perspektívát nyújt a nyugat-balkáni országoknak, az uniónak pedig nem csak Ukrajnára kell figyelnie.

A pozsonyi találkozó végén a szlovák miniszterelnök jelképesen átadta Petr Fiala cseh kormányfőnek a visegrádi elnökséget, melyet június végéig tölt be Szlovákia. A következő soros elnök Csehország elsősorban az emberek közötti kapcsolatokra, az energetikai és környezetvédelmi témákra, valamit az ukrán háborúval kapcsolatos kérdésekre szeretné július 1-től a helyezni a hangsúlyt

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×