eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Koronavírussal fertőzött beteggel beszél egy védőruhás nővér a Párizs melletti Bagnolet Floral Klinikájának elkülönítőjében 2020. április 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien De Rosa

Ukrán nővérek menthetik meg a szlovák egészségügyet

Az ukrajnai háború 16. hónapjában Szlovákiában egyszerűsödik a külföldön szerzett egészségügyi szakképesítés elismerése, ezáltal pedig könnyebbé válik az ukrán nővérek alkalmazása a szlovák egészségügyi rendszerben. A szlovák nővérkamara üdvözöli a szaktárca lépését.

A szlovák egészségügyi minisztérium tervezett intézkedése lehetővé teszi az ukrán nővérek számára, hogy az eddigiekkel ellentétben gördülékenyebben elérjék képzettségük elismerését, és ezáltal munkát vállalhassanak a szlovákiai rendelőkben és kórházakban.

Az egészségügyi minisztérium szerint az Ukrajnából érkező nővérek erősíthetik a szlovák egészségügyet, amely jelentős nővérhiánnyal küzd. Petra Lániková, a szaktárca szóvivője elmondta, a változás a felsőfokú alapképzéssel rendelkező nővéreket érinti, akik a jelentkezést azzal kezdik, hogy a szükséges dokumentációt elküldik az oktatási minisztériumba.

Az intézménynek két hónap alatt döntenie kell az alkalmassági vizsga és szakmai gyakorlat előírásáról.

"A kérelmező szakmai gyakorlatot végez különböző osztályokon, például az újszülött osztályon, nőgyógyászati osztályon vagy intenzív osztályon. Ezután szlovák nyelven szóbeli és írásbeli kiegészítő vizsga következik, siker esetén az oktatásügyi tárcánál kell kérvényezni a képesítés elismerését. Akik teljesítik a követelményeket, engedélyt kapnak a nővéri hivatás gyakorlására" – tájékoztatott az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Alona Kurotová, a Nemzetközi Orvosok Szlovákiai Szövetségének tagja üdvözli a minisztérium lépését, de arra is figyelmeztet, hogy

az Ukrajnából menekülők esetében az a fő probléma, hogy a szlovák és az ukrán oktatási rendszer nem egyezik.

"Ukrajnában az egészségügyi szakközépiskolákban két, két és fél éves képzéssel lehet diplomát szerezni, nálunk azonban ez csak középfokú végzettségnek felel meg. Ez nem csak Szlovákiát érinti, Ukrajna oktatási rendszere nem kompatibilis az uniós tagállamokéval" – mondta Alona Kurotová.

Iveta Lazorová, a Szlovák Nővérkamara elnöke is örül a minisztérium döntésének, de hozzáteszi: a rendszert tovább kell fejleszteni. A fő kérdés, hogy a minisztérium időben cselekedett-e, hiszen Csehország és Lengyelország már évek óta kihasználja a külföldi nővérekben rejlő potenciált.

"Nincs garancia arra, hogy ezek az ukránok egyáltalán Szlovákiában maradnak. Meg kell fontolnunk, hogy nem fektetünk-e ismét pénzt olyasmibe, ami nem hoz nekünk annyi hasznot" – fogalmazott a nővérkamara elnöke, hozzátéve, hogy az elmúlt 20 évben a nővérek követeléseinek figyelmen kívül hagyásával a szlovák egészségügy oda jutott, hogy az Európai Unió átlagos nővérlétszámához képest 16 ezerrel kevesebb van Szlovákiában.

A szlovák egészségügyi minisztérium egy ideje hasonlóképpen megkönnyítette a gyermekorvosok alkalmazásának folyamatát, és bár az egészségügyi ágazat ezt nagyra értékelte, sokan azt mondták, a megoldásoknak korábban kellett volna megszületniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×