eur:
390.6
usd:
364.29
bux:
68367.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Thomas Jackson/Getty Images

Álhírek szóban, képekben - Körvonalazódik a mesterséges intelligencia nagy szabályozása

Az ENSZ főtitkára is támogatja, hogy nemzetközi szabályozószerv felügyelje a mesterséges intelligencia felhasználását. Antonio Guterres arról beszélt, hogy a technológia - rossz kezekbe kerülve - fenyegetheti a demokráciát és az emberi jogokat.

Az ENSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) dezinformáció és gyűlölet terjesztésére használják, és támogatta azt a javaslatot, hogy a technológia felügyeletére egy nemzetközi megfigyelőszervezet hozzanak létre.

Antonio Guterres az ENSZ dezinformáció elleni új irányvonalát ismertette hétfőn, és ekkor szólt arról, hogy bár a technológiai fejlődést jó célokra használják, a mesterséges intelligencia által jelentett kockázatok veszélyeztetik a demokráciát és az emberi jogokat.

Mint elmondta, támogatja a mesterséges intelligencia ágazat egyes vezetőinek javaslatát, amely szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) hasonló felügyelő szervet kellene létrehozni.

Az úgynevezett „generatív mesterséges intelligencia technológia” – mint például a ChatGPT, amely természetes nyelvi feldolgozási feladatokat képes ellátni, így kérdésekre válaszolni, szövegeket összefoglalni és akár kódsorokat generálni – fél évvel ezelőtti debütálása óta lenyűgözte a közvéleményt – közölte az al-Dzsazíra.

Viszont a technológia emellett aggodalomra is okot ad, mert

képes dezinformálni (néha tévedésből is) és szinte élethű hamisítványokat, például olyan képeket és videókat létrehozni, ahol az adott személyeket valójában nem is vagy nem úgy filmezték vagy fényképezték le, ahogy megjelenítik.

"Fülsüketítő módon konganak a mesterséges intelligencia legújabb formája - a generatív mesterséges intelligencia - miatti vészharangok. És mindez azoktól a fejlesztőktől hallatszik a leghangosabban, akik ezt a rendszert tervezték" - mondta Guterres újságíróknak. "Ezek a tudósok és szakértők cselekvésre szólították fel a világot, és a mesterséges intelligenciát az emberiséget fenyegető, az atomháború veszélyével egyenrangú egzisztenciális fenyegetésnek nyilvánították. Ezeket a figyelmeztetéseket komolyan kell vennünk" – hangoztatta.

Az ENSZ-főtitkár bejelentette, hogy az év végére tervezi egy magas szintű mesterséges intelligenciával foglalkozó tanácsadó testület létrehozását, amely rendszeresen felülvizsgálja majd az MI szabályozás rendszerét és ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogy az hogyan igazodhat az emberi jogokhoz, a jogállamisághoz és a közjóhoz. Azt is elmondta: ezt a szervet az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynöksége mintájára lehetne létrehozni.

Guterres megjegyezte, hogy "csak a tagállamok hozhatják létre, nem az ENSZ titkársága". A bécsi székhelyű NAÜ-t 1957-ben alapították, és a szervezetnek 176 tagállama van.

Az ötlet nincs ellenére a ChatGPT-t létrehozó OpenAI nevű cégnek sem, amely a múlt hónapban azt mondta, hogy a NAÜ-höz hasonló testület, korlátozhatná a telepítést, ellenőrizhetné a biztonsági előírások betartását és nyomon követhetné, milyen mértékű informatikai és egyéb forrásokat használnak fel a mesterséges intelligencia eszközök.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×