eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Nyitókép: Unsplash.com

Egy héten át magyar szótól lesz hangos a pozsonyi városközpont

A pozsonyi magyar nagykövetség és a Liszt Intézet idén már kilencedik alkalommal rendezi meg – vasárnaptól egy héten át – a Több mint szomszéd kulturális rendezvénysorozatot, aminek célja, hogy ízelítőt adjon a magyar kultúra legjavából, illetve, hogy közelebb hozza Magyarországot Szlovákiához.

A Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét nevet viselő rendezvénysorozatot hiánypótló, hagyományteremtő szándékkal hozták létre még 2014-ben, Magyarország V4-es elnökségének záró rendezvényeként. A bőséges programkínálatú fesztivál már első alkalommal is a vártnál nagyobb közönségsikert aratott, és azóta az egyik legkedveltebb nyári nyilvános rendezvénnyé vált a szlovák fővárosban.

Az idei rendezvénysorozat programbemutatóján Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete hangsúlyozta:

az esemény elsődleges célja, hogy az év közbeni rendezvények mellett legyen egy hét, amikor hangsúlyosan megjelenik Pozsonyban a magyar kultúra.

A szervezők a korábbi nyolc alkalomhoz hasonlóan ezúttal is gondosan összeválogatott programkínálattal igyekeznek közelebb hozni a magyar kultúrát nemcsak a pozsonyiakhoz és a főváros környékén élőkhöz, hanem az ide látogató külföldi turistákhoz is. A nagykövet sikeresnek tartja az elmúlt évtizedet a Több mint szomszéd szemszögéből. „Volt értelme koncentráltabb magyar jelentétet teremteni, a szlovák közeg megszokta már, hogy van egy hét, amikor magyar szótól hangos a városközpont” – fogalmazott Balogh Csaba.

Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója elmondta: a tervek szerint ezentúl minden évben bevonnak a program szervezésébe egy-egy magyarországi várost. Első alkalommal Debrecen kapcsolódik be. Az idei program követi a hagyományokat, június 11-én egy komolyzenei koncerttel indítják a magyar kulturális hetet a Ferences templomban, a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Kodály Filharmonikusok rézfúvós együttesének részvételével és Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész hangversenyével. A jövő hét első felében főleg beltéri programok, kiállítások, irodalmi programok és beltéri koncertek várják az érdeklődőket, a június 17-18-i hétvégén viszont kültéri fesztiválok lesznek a Hviezdoslav téren, ahol gazdag gasztronómiai kínálat és kézműves vásár is várja az érdeklődőket.

A koncertekkel tarkított gasztronómia fesztivál rendszerint az esemény legtöbb látogatót vonzó része.

Pozsonyban az idén fellép a Budapest Ragtime Band, Csemer Boglárka Boggie, Éliás Gyula Jr., a Group'n' Swing, a Tordai Zoltán Quintet, a Tóth Vera Band és a Párniczky Quartet.

A rendezvény keretében tartják meg a Magyar Turisztikai Ügynökség bemutatóját, valamint egy magyar-szlovák üzleti fórumot is. A hagyományok mellett minden évben igyekeznek újdonságokkal is előrukkolni a rendezők, ezért idén magyarországi cirkuszművészeket is meghívtak a magyar hétre. A sportszeretők számára egy különleges meglepetést is tartogat az esemény, a szervezők ugyanis belépőjegyeket sorsolnak ki az augusztus 19-én kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságra.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×