INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

szlovákia

egyesült államok

katona

rendbontás

hazarendel

Vaziani, 2017. augusztus 9.Amerikai katonák a Nemes Partner 2017 fedőnevű, a NATO-val közös hadgyakorlaton a grúz főváros, Tbiliszi közelében fekvő Vaziani támaszpontjának gyakorlóterén 2017. augusztus 9-én. A manőverekben georgiai, amerikai, brit, német, török, szlovén, örmény és ukrán katonák vesznek részt. (MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)

Ittasan balhéztak a szomszédban amerikai katonák, most hazarendelték őket

Nagy médiafigyelmet kapott Szlovákiában egy zólyomi élelmiszerüzletben pár napja történt eset, amely során szabadnapos amerikai katonák ittas állapotban szóváltásba keveredtek egymással, majd a szlovák rendőröknek kellett lecsillapítaniuk az indulatokat.

A szóváltásba keveredett két amerikai katona a lesti katonai támaszponton teljesített szolgálatot. Épp a szabadnapjukat töltötték, amikor mindketten felöntöttek a garatra, majd éles vitába keveredtek egymással az egyik zólyomi élelmiszerüzletben. A verbális adok-kapokon kívül fizikai támadásig nem fajult a dolog, ám az agresszív szóváltásra felfigyeltek az üzlet dolgozói, és értesítették a rendőrséget. A kiérkező járőröknek sikerült lecsillapítaniuk a felkorbácsolt indulatokat. Egy rövid időre őrizetbe vették a katonákat, de úgy döntöttek, nem indítanak ellenük eljárást, és szabadon engedték őket. Az esetet – mivel külföldi katonákról volt szó – jelentették a szlovák védelmi minisztériumnak.

Mária Precner, a védelmi tárca szóvivője megerősítette, hogy veszekedésre került sor, de nem veszélyeztették az élelmiszerüzlet vásárlóit és személyzetét, és anyagi kárt sem okoztak. A szóvivő elmondta, hogy az amerikai félnek is jelentést tettek, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő még egyszer, mert – mint a szóvivő fogalmazott –

"ez rossz fényt vet mindarra a jóra, amit szövetségesünk a közös védelmünkért tesz.”

A pozsonyi amerikai nagykövetség elítélte a Zólyomtól 50 kilométernyire fekvő katonai bázison szolgálatot teljesítő katonák viselkedését. Megbocsáthatatlannak nevezték az esetet, és bejelentették, hogy visszahívják őket a szlovákiai bevetésükről, valamint további fegyelmi intézkedések várnak rájuk. „Az Egyesült Államok tiszteletben tartja a jogállamiságot Szlovákiában, és a szlovák rendőrségre bízzuk, hogy jár el az esettel kapcsolatban” – olvasható a nagykövetség közösségi médiában közzétett állásfoglalásában.

Az Új Szó napilap számolt be arról, hogy a zólyomi esetet szinte azonnal felkapták a dezinformációs portálok, valamint a Smer, a Republika és a Szlovák Nemzeti Párt is riogatásra használta az ügyet. Milan Uhrík, a Republika európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán arról írt, „az amerikai katonák ismét támadtak”. A Szlovák Nemzeti Párt alelnöke pedig a párt weboldalán azt írta: „Nem az oroszok fenyegetnek bennünket, hanem az agresszív, részeg amerikai katonák és az uraik.”

Az amerikai diplomácia sem hagyta szó nélkül a politikai reakciókat. A nagykövetség sajnálatos dolognak tartja, hogy egyesek megpróbálják ezt az esetet az ország állampolgárainak megosztására használni, és becsmérlik az amerikai katonákat, akik azért jöttek, hogy segítsék és támogassák Szlovákiát a szomszédos Ukrajna elleni brutális orosz invázió pillanatától. „Szlovákia már három évtizede a barátunk és a szövetségesünk, mi mindig mellettük fogunk állni partnerségben és együttműködésben” – zárta a külképviselet.

Nyitókép: Zurab Kurcikidze

Kapcsolódó hang

Ittasan balhéztak a szomszédban amerikai katonák, most hazarendelték őket
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018