eur:
389.08
usd:
361.45
bux:
68090.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Brüsszel, 2017. december 14. Robert Fico szlovák miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző, kibővített V4-es egyeztetésre érkezik Brüsszelben 2017. december 14-én.  (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Robert Fico: Soha nem támogatnánk Ukrajna NATO-tagságát

Robert Fico, a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártjának, a Smernek az elnöke videóüzenetben bírálta Jens Stoltenberget, amiért a NATO főtitkára a minap úgy fogalmazott, hogy Ukrajna NATO-tagságát az észak-atlanti szövetség minden tagországa üdvözli. A korábbi szlovák miniszterelnök szerint a főtitkárnak Szlovákia részéről nem volt felhatalmazása az ilyen állításra.

A szeptemberi szlovákiai előrehozott parlamenti választásokat követőn újra az országot kormányozni igyekvő Robert Fico szerint Szlovákiában semmiféle diskurzus nem zajlott Ukrajna NATO-tagságával összefüggésben, s erre nem is kerülhetett volna sor, hiszen a jelenlegi pozsonyi kormányzat egy parlamenti bizalmi szavazáson decemberben megbukott, s ügyvezető kabinetként az alkotmány szerint nincs jogosultsága döntéshozásra lényeges külpolitikai kérdésekben sem.

A szlovák ellenzék jelenleg legerősebb pártjának, a Smernek elnöke egy Facebookra feltöltött videóüzenetben bírálta a NATO főtitkárának gondolatait, aki szerint a katonai szövetségben mindenki szívesen látná Ukrajnát is. A szlovák exkormányfő szerint ilyen állításra Jens Stoltenbergnek Szlovákia részéről sem volt meghatalmazása. Robert Fico videóbejegyzésében kifejtette, elsőként Orbán Viktor magyar miniszterelnök szólalt meg, a sokatmondó „Micsoda?” kérdést feltéve, majd hozzátette, hogy ugyan Stoltenberg mondott valamit Magyarország nevében is, de erről Magyarországgal senki nem beszélt.

A szlovák ellenzéki vezér Eduard Heger ügyvezető miniszterelnököt és Zuzana Čaputová köztársasági elnököt sem kímélte. Őket szolgáknak nevezte, amiért az ország vezetőiként nem javították ki Jens Stoltenberget. Robert Fico egyúttal kijelentette, amennyiben pártja, a jelenleg a választási felméréseket közel 20 százalékos támogatottsággal vezető Smer a szeptemberi előrehozott választásokat követően kormányzó politikai párt lesz, soha nem ért majd egyet azzal, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen. A volt miniszterelnök leszögezte, Ukrajna NATO-tagsága nem a biztonság és a béke garanciája, hanem a harmadik világháború záloga.

Robert Fico a videóüzenetet egy nappal azt megelőzően töltötte fel a közösségi oldalára, hogy Zuzana Čaputová szlovák államfő cseh kollégájával, Petr Pavel cseh elnökkel együtt Kijevbe látogatott. A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való találkozó után Petr Pavel úgy fogalmazott, „nincs kétség afelől, hogy Ukrajna teljes mértékben rászolgált az Európai Unió és NATO-tagságra”. A cseh államfő azt is elmondta, szeretne aktívan segíteni ebben az ügyben Ukrajnának. „Az Önök oldalán állunk, mert egyértelmű, hogy Ukrajna teljes mértékben megérdemelte a NATO- és az EU-tagságot kitartásával, bátorságával, ellenállásával és szabadságharcával, ami mindannyiunk számára példaértékű. Nincs kétségem afelől, hogy Ukrajna az EU és a NATO tagja lesz. A kérdés már csak az, hogy mikor” – fogalmazott Petr Pavel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×