eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Botrány Ukrajnában – orosz résztvevő a Horowitz zongorista versenyen

Az ukrán kulturális minisztérium magyarázkodni kényszerült, hogy miért vehetett részt a Vlagyimir Horowitz zongorista versenyen egy orosz zenész, aki ráadásul korábban az orosz hadseregben szolgált.

Ukrajnában ukránnak tartják az 1903-ben, Kijevben, asszimilálódott zsidó családban született Vlagyimir Szamojlovics Horowitz virtuóz klasszikus zongoristát, aki Kijevben tanult, majd a Szovjetuniót képviselve, 1928-ban lépett fel a New York-i Carnegie Hallban. 1939-ben ott telepedett le és öt évvel később amerikai állampolgár lett.

A nevét viselő, 33 évnél fiatalabb zongoristáknak rendezett és részben Európai Uniós pénzből támogatott versenyt korábban Kijevben, most Genfben rendezték meg. A április 21-i döntőbe a koreai Kjunszun Park, a brit Julian Trevelyan és az ukrán Roman Fedijurko jutottak be.

Az Ukrajna elleni orosz támadás közepette botrányt kavart, hogy az idei versenynek egy orosz résztvevője is volt, aki ráadásul az Orosz Föderáció fegyveres erőiben is szolgált.

Az illető Sztanyiszlav Korcsagin, aki 2014-2015-ben teljesített katonai szolgálatot az orosz hadseregben.

Az ukrán kulturális minisztérium felháborítónak nevezte a helyzetet.

Korcsagint az „agresszor állam polgáraként” említik és megjegyzik, hogy nem jutott tovább az elődöntőnél.

Video: Korcsagin Liszt-etűdöt játszik

A háború kapcsán a sport és a kultúra világában is ádáz vita folyik arról, hogy el lehet-e tiltani az egyéni orosz előadókat és versenyzőket? Lettországban egy hegedűművészt elbocsájtottak, mert nem volt hajlandó „orosz zenét” játszani.

Ukrajna számára nem kérdés, hogy nem szabad engedni az oroszok részvételét és a kijevi kulturális minisztérium az okokat kutatva megjegyezte: a "Fiatal zongoristák nemzetközi versenye Vlagyimir Horowitz emlékére" szerzői joga egy jótékonysági szervezeté.

Az ukrán minisztérium az idén és tavaly "nyilvánvaló okokból" nem finanszírozta és nem támogatta a versenyt Ukrajnában. A Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége kezdeményezett egy külön versenyt, amely ugyanezt a nevet viseli, de azt már Genfben és adományozói pénzekből tartják.

Így az ukrán minisztérium nem vett részt "sem a zsűri, sem a résztvevők kiválogatási kritériumainak meghatározásában ".

Oroszország 2022-es inváziója kezdetén intézményesen kizárták az orosz Csajkovszkij-versenyt a Szövetségből. De a szövetség működési elvei nem teszik lehetővé, hogy állampolgárság alapján zárjanak ki elődadókat.

Az ukrán minisztérium szerint azonban

„az orosz kultúra minden képviselője az agresszor állam képviselője

...ezért elfogadhatatlan az a helyzet, amely egy orosz állampolgár elődöntőben való megjelenésével alakult ki, hiszen a versenyen résztvevő az agresszor állam képviselőivel kell egy színpadon fellépniük" - tette hozzá a minisztérium.

Video: Az ukrán döntős, Roman Fedjurko egy korábbi Chopin-felvétele:

A Kijev által problémásnak tartott Korcsagin egy díszőrség zenekarában teljesített szolgálatot, de mellén az immár nacionalistának tartott György-szalaggal tűnt fel egy kép tanúsága szerint a moszkvai Vörös téren tartott parádén.

Közben a versenyen indult egyik ukrán zongorista, Roman Lopatinszkij azt mondta: reméli, hogy a rendezvény „Ukrajna határozott győzelmével zárul a kulturális fronton”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×