eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Panoramic view to Westminster Palace and Big Ben tower in London, UK, during golden autumn time with sunshine and colorful leafs falling from the trees
Nyitókép: SHansche / Getty Images

Brexitbajok: váratlan gondot okoz a kötelező útlevél

Elfordultak a német és a francia turisták Nagy-Britanniától a brexitet követően. Az uniós kilépése után immár nem lehet európai személyi igazolvánnyal belépni a szigetországba. Emellett romlott az ország megítélése a francia és német utasok körében.

Rosszul hatott a brexit a brit turizmusra, legalábbis, amikor a franciákról és a németekről van szó. Nemrég közzétett adatok szerint mindkét ország polgárai jóval alacsonyabb számban kíváncsiak Nagy-Britanniára, mint a pandémia előtt. Közben ugyanis a szigetország levezényelte a brexitet, véget ért az átmeneti időszak és most már nem lehet uniós személyigazolvány birtokában beutazni. Ami gond, mivel a németek 30 százaléknáak, a franciák esetében pedig a polgárok 47 százalékának nincs útlevele.

Ez elijesztette a két ország polgárait Nagy-Britanniától. Az idei év első két hónapjában 2019-hez képest közel harmadával csökkent a francia és német autós látogatók száma, akik a La Manche alatt futó Csalagúton át érkeztek. A kompon utazók száma pedig több mint a felére esett vissza.

Turisztikai illetékesek szerint a brexit nem csak a kötelező útlevélhasználat miatt vette el sok európai kedvét.

A kilépés nyomán sokan kevésbé tartják vendégszerető népnek a briteket.

Ezt a megállapítást támasztják alá a Visit Britain turisztikai hivatal és az Anholt Ipsos Nation közvéleménykutató adatai. Ezek szerint romlott az Egyesült Királyság megítélése a francia és német utazók szemében. 2016-ban a németek még a 7. legjobb turisztikai célpontként, a franciák pedig a 9. helyre sorolták Nagy-Britanniát. Mostanra ezek a számok visszaestek a 16. és 14. helyezésre.

Joss Croft, a Nagy-Britanniát megcélzó külföldi turizmusra épülő ágazatok szervezetének vezérigazgatója szerint a személyi igazolványos utazás kiiktatása „elrettenti” az európai uniós polgárokat. Ez különösen az iskolai osztálykirándulásokat veti vissza, mivel az ő esetükben extra bürokráciával kell megküzdeni. A német és francia gyerekek felének nincs útlevele, ezért az angolul tanuló osztályok inkább Írországba vagy Máltára utaznak – írta a témáról a The Guardian.

A lap idézte a Turistaszövetség nevű szervezetet, amely szerint 83 százalékkal estek vissza az iskolások és a diákok nagy-britanniai látogatásai, ami

875 millió font bevételtől fosztotta meg a brit gazdaságot és 14 és fél ezer állás megszűnéséhez vezetett.

A franciák és németek helyett több amerikai látogat Nagy-Britanniába és gyakran hallani kínai vagy érdekes módon orosz beszédet a londoni utcákon. Utóbbi esetében nem világos, hogy ukránokról, oroszokról vagy más volt szovjet tagállam polgárairól van-e szó.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×