INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

ukrajna

ukrajnai háború

fizetés

Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Szoledár határában 2023. január 11-én. Bahmut és Szoledár város térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők.

A minimálbér tizennégyszereséért néznek szembe az oroszokkal az ukrán katonák

Infostart / InfoRádió - Simon Rita

Eltörlik az ukrajnai katonák és rendvédelmi szervek munkatársainak havi 300 ezer forintnak megfelelő kiegészítő fizetését. Most már csak azoknak jár ez a pótlék, akik közvetlenül a frontvonalban teljesítenek szolgálatot. Ugyanakkor többek között a határőrök és a rendőrök alapbérét megemelik.

Az orosz–ukrán háború kirobbanását követő napokban a kormány arról határozott, hogy az ukrán fegyveres erők, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, a Nemzeti Gárda, a határőrök, a rendőrök és egyéb biztonsági szervek munkatársai számára havi 30 ezer hrivnya, azaz nagyjából 300 ezer forintnak megfelelő kiegészítő fizetést ír elő.

Azok a katonák pedig, akik közvetlenül a frontvonalban harcolnak, havi 100 ezer hrivnyás vagyis egymillió forintos juttatásban részesülnek.

Február elsejétől ez azonban megváltozik. Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint ezentúl a kifizetések közvetlenül függnek a katonák tartózkodási helyétől, az általuk végzett harc összetettségétől és sajátosságaitól. Tehát mostantól azok, akik a harci övezeten kívül, a hátországban teljesítenek szolgálatot, nem kaphatnak 300 ezer forintnak megfelelő pótlékot. A frontvonalban lévők pénzbeli kompenzációja azonban nem változik, nekik továbbra is marad az egymillió forintnak megfelelő havi összeg, ami a 30 ezer hrivnyás alapbérből és a 70 ezer hrivnya harci pótlékból adódik össze – hangsúlyozta a védelmi minisztérium.

A honvédelmi tárca megjegyezte,

ezzel a módosítással az igazságosságot tartják szem előtt,

ezért a változás csak azokra a harci övezeten kívül tartózkodó sorkatonákra és belügyminisztériumi alkalmazottakra, illetve felsőoktatási intézmények hadköteles kadétjaira és parancsnokságok tisztjeire, illetve egyéb hasonló kategóriák tagjaira vonatkozik, akik nem teljesítenek szolgálatot a hadseregben. Ők most már nem fognak extra pénzjutalmat kapni. Ezt az összeget ezentúl legfeljebb azoknak utalják ki, akik a háborús övezetben tartózkodnak, kockáztatják az életüket, de mégsem közvetlenül az élvonalban harcolnak. Hozzátették, a hadifoglyok és az eltűnt, elhunyt katonák családtagjainak támogatása azonban megmarad – ők szintén egymillió forintnak megfelelő hrivnyában részesülnek.

Orosz tüzérségi támadásokban rommá lőtt lakóházak előtt ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. november 10-én.
Forrás: MTI/AP/Libkos/Libkos
Orosz tüzérségi támadásokban rommá lőtt lakóházak előtt ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. november 10-én. Fotó: MTI/AP/Libkos/Libkos

A pótlékot eltörlésével egyidejűleg az említett kategóriák alapbérét megemelik, így a katonák, a nemzetőrök és a határőrök minimális havi bére nem lehet kevesebb, mint 20 100 hrivnya (nagyjából 210 ezer forint). A katasztrófa-elhárítók és a rendőrök pedig minimum 17 ezer hrivnyát (170 ezer forintot) kapnak, közölte a védelmi minisztérium.

Megjegyzendő, hogy Ukrajnában a minimálbér jelenleg 6700 hrivnya, vagyis alig 70 ezer forint.

Nyitókép: MTI/AP/LIBKOS
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018