eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Szoledár határában 2023. január 11-én. Bahmut és Szoledár város térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők.
Nyitókép: MTI/AP/LIBKOS

A minimálbér tizennégyszereséért néznek szembe az oroszokkal az ukrán katonák

Eltörlik az ukrajnai katonák és rendvédelmi szervek munkatársainak havi 300 ezer forintnak megfelelő kiegészítő fizetését. Most már csak azoknak jár ez a pótlék, akik közvetlenül a frontvonalban teljesítenek szolgálatot. Ugyanakkor többek között a határőrök és a rendőrök alapbérét megemelik.

Az orosz–ukrán háború kirobbanását követő napokban a kormány arról határozott, hogy az ukrán fegyveres erők, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, a Nemzeti Gárda, a határőrök, a rendőrök és egyéb biztonsági szervek munkatársai számára havi 30 ezer hrivnya, azaz nagyjából 300 ezer forintnak megfelelő kiegészítő fizetést ír elő.

Azok a katonák pedig, akik közvetlenül a frontvonalban harcolnak, havi 100 ezer hrivnyás vagyis egymillió forintos juttatásban részesülnek.

Február elsejétől ez azonban megváltozik. Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint ezentúl a kifizetések közvetlenül függnek a katonák tartózkodási helyétől, az általuk végzett harc összetettségétől és sajátosságaitól. Tehát mostantól azok, akik a harci övezeten kívül, a hátországban teljesítenek szolgálatot, nem kaphatnak 300 ezer forintnak megfelelő pótlékot. A frontvonalban lévők pénzbeli kompenzációja azonban nem változik, nekik továbbra is marad az egymillió forintnak megfelelő havi összeg, ami a 30 ezer hrivnyás alapbérből és a 70 ezer hrivnya harci pótlékból adódik össze – hangsúlyozta a védelmi minisztérium.

A honvédelmi tárca megjegyezte,

ezzel a módosítással az igazságosságot tartják szem előtt,

ezért a változás csak azokra a harci övezeten kívül tartózkodó sorkatonákra és belügyminisztériumi alkalmazottakra, illetve felsőoktatási intézmények hadköteles kadétjaira és parancsnokságok tisztjeire, illetve egyéb hasonló kategóriák tagjaira vonatkozik, akik nem teljesítenek szolgálatot a hadseregben. Ők most már nem fognak extra pénzjutalmat kapni. Ezt az összeget ezentúl legfeljebb azoknak utalják ki, akik a háborús övezetben tartózkodnak, kockáztatják az életüket, de mégsem közvetlenül az élvonalban harcolnak. Hozzátették, a hadifoglyok és az eltűnt, elhunyt katonák családtagjainak támogatása azonban megmarad – ők szintén egymillió forintnak megfelelő hrivnyában részesülnek.

Orosz tüzérségi támadásokban rommá lőtt lakóházak előtt ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. november 10-én.
Forrás: MTI/AP/Libkos/Libkos
Orosz tüzérségi támadásokban rommá lőtt lakóházak előtt ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. november 10-én. Fotó: MTI/AP/Libkos/Libkos

A pótlékot eltörlésével egyidejűleg az említett kategóriák alapbérét megemelik, így a katonák, a nemzetőrök és a határőrök minimális havi bére nem lehet kevesebb, mint 20 100 hrivnya (nagyjából 210 ezer forint). A katasztrófa-elhárítók és a rendőrök pedig minimum 17 ezer hrivnyát (170 ezer forintot) kapnak, közölte a védelmi minisztérium.

Megjegyzendő, hogy Ukrajnában a minimálbér jelenleg 6700 hrivnya, vagyis alig 70 ezer forint.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×