eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független elnökjelölt nyilatkozik prágai kampányközpontjában 2023. január 14-én, a cseh elnökválasztás első fordulójának második napján. Pavel a legtöbb szavazatot kapta, így bejutott a második fordulóba.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Érdekes kampánytrükk a cseh államfőválasztás előtt

Csalások kísérik a cseh elnökválasztás második fordulójának kampányát. Ismeretlenek Petr Pavel nyugalmazott tábornok nevében – aki Andrej Babiš volt miniszterelnökkel versenyez az államfői címért – üzeneteket küldözgetnek, melyben arra kérik a címzetteket, jelentkezzenek a cseh hadsereg egyik alakulatánál, hogy felszerelést kapjanak az Ukrajnába történő mozgósításhoz.

A többeknek kézbesített üzenetben a névtelen feladó Petr Pavel nyugalmazott tábornok nevében megköszöni az államfőválasztás első körében rá leadott szavazatokat, és arra kéri a címzetteket, hogy jelenjenek meg a hadsereg ukrajnai fegyverkezési kirendeltségénél. A rendőrségnek egyelőre nincs több információja, csak annyit tud: terjednek ezek az üzenetek. Sajtóhírek szerint néhányan már feljelentést tettek az ügyben.

Petr Pavel azt mondta, miután Andrej Babiš hamisan támadta őt az óriásplakátokon keresztül, nem lepődik meg, hogy valami hasonló történik. A csehországi államfőválasztás múlt hét végi első köréből ők ketten jutottak be a második fordulóba. A Petr Pavel és Andrej Babiš közti különbség csupán hajszálnyi volt. A centrista konzervatív Pavelre a választópolgárok 35,4, míg Babišra 35 százaléka adta le a voksát.

Andrej Babiš volt miniszterelnök azonnal az első forduló eredményének kihirdetése után szokatlanul éles támadást indított vetélytársa ellen.

„Európában Vlagyimir Putyin az egyetlen elnök, aki korábban kommunista hírszerző volt” – jelentette ki Babiš, arra célozva, hogy Petr Pavel a nyolcvanas évek szocialista Csehszlovákiájában hivatásos katonának készült, és Babišhoz hasonlóan tagja volt az akkori kommunista állampártnak. Pavel ezen múltjáért több esetben is nyilvánosan bocsánatot kért, és tagadta azokat az állításokat, hogy háborúba akarja vinni Csehországot. Szerinte

a háborúkat a politikusok hirdetik ki, nem a katonák.

Lukáš Jelínek politológus szerint ha Petr Pavel nem akar védekező álláspontra helyezkedni és csak reagálni a támadásokra, akkor saját magának kellene meghatároznia a megvitatandó témákat. Az elemző szerint várható, hogy az ukrajnai háborúhoz való hozzáállás az egyik legerősebb témája lesz az elnökválasztási kampánynak a január 27-28-i második forduló előtt.

Petr Fiala cseh kormányfő korábban kijelentette, hogy Petr Pavelt támogatja a második körben, ugyanakkor tisztességesen vezetett választási kampányra szólította fel a feleket.

„Mindkét elnökjelöltnek tartózkodnia kellene a hazug állításoktól és a sértegetésektől,

mert ezek méltatlanok az államfőválasztáshoz” – fogalmazott a miniszterelnök, akinek jobbközép ötpárti kormányát másodszor sem sikerült megbuktatnia a cseh ellenzéknek.

Az ellenzéki ANO mozgalom kedden benyújtott, kormány elleni bizalmatlansági indítványát a parlamenti alsóházban a csütörtökre virradóra megtartott szavazáson csak 81 képviselő támogatta, míg 102-en ellene szavaztak. A kormánybuktatáshoz 101 támogató szavazatra lett volna szükség. A miniszterelnök a kétnapos vitában azt mondta, hogy a bizalmatlansági indítvány benyújtásával az ANO mozgalom a saját elnökének, Andrej Babišnak az államfő-választási kampányát kívánta támogatni. A mozgalom ezt határozottan tagadta. Az ANO frakcióvezetője kijelentette: a kormány hibát hibára halmoz, a lakosság elégedetlen tevékenységével, ezért az ellenzéknek meggyőződése, hogy távoznia kellene tisztségéből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×