INFORÁDIÓ
2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

brexit

bevándorlás

nagy-britannia

munkaerőhiány

2021. március 15-én közreadott kép a különböző színű útburkolati jelekről az Írország és Észak-Írország közötti határon, az észak-írországi Londonderry közelében lévő autóúton 2020. január 31-én. Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött az Egyesült Királyságnak, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásnak az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvében rögzített kötelezettségeit. Az Egyesült Királyság március 3-án kijelentette, hogy egyoldalúan elhalasztja annak teljes alkalmazását az áruk és háziállatok Nagy-Britanniából Észak-Írországba történő szállítására vonatkozóan.

Itt az újabb brexitcsapás: elfogytak a munkavállalók

Vezető brit közgazdászok szerint a brexit után bevezetett bevándorlási szabályok mintegy 330 ezer munkavállalótól fosztották meg az Egyesült Királyságot. A szabad mozgás megszűnése „jelentősen hozzájárul” a jelenlegi munkaerőhiányhoz – állapította meg egy brit kutatóintézet.

A sokkoló számadatot az Egyesült Királyság a Változó Európában és az Európai Reformközpont nevű agytrösztök közös jelentésében találni. A tanulmány szerint az alacsony képzettséget igénylő ágazatokat – köztük a vendéglátást, a kiskereskedelmet, az építőipart és a közlekedést – súlyosan érintette az uniós munkavállalók brexit utáni elvándorlása.

A jelentés szerint a 2022 szeptemberére jelentős, mintegy 460 ezer unióból származó munkavállaló hiányát nem tudta teljes mértékben ellensúlyozni a mintegy 130 ezer nem uniós munkavállaló érkezése.

„Összességében az új rendszer nagyjából úgy működik, ahogy a kilépéspártiak ígérték” – mondták a társszerzők. Szerintük a rendszer

„túlságosan nehézkes ahhoz, hogy kompenzálja a szabad mozgás elvesztését

az alacsony képzettséget igénylő gazdasági ágazatokban, ami hozzájárul a munkaerőhiányhoz”.

A vendéglátás, a mezőgazdaság és az építőipari ágazat üzleti csoportjai felszólították a brit kormányt, hogy a „hiányszakmák listájának” kibővítésével lazítsa a pontalapú vízumrendszert.

Az új brexitjelentés társszerzői szerint a migrációs mintákban bekövetkező jelentős változások „az EU-ból való kilépés egyik jellemzője, nem pedig hibája”. „Az Egyesült Királyság munkaerőpiacára gyakorolt hosszabb távú hatás mélyreható lesz” – vélik az agytrösztök, és a munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozások nagyobb mértékű automatizálásba fektethetnek be.

Jane Gratton, a Brit Kereskedelmi Kamarák képviselője elmondta: „A politikusoknak reálisan kell látniuk, hogy milyen szaktudásra van szükségünk az Egyesült Királyságon kívülről. A brexit révén visszavettük a határaink feletti ellenőrzést, és a kormánynak megfelelő eszközökkel kell segítenie a küszködő vállalkozásoknak, hogy hozzájussanak a szükséges munkaerőhöz.”

Az Asda szupermarketlánc elnöke, Stuart Rose kedden azt mondta, hogy az Egyesült Királyság szenved a brexit „katasztrofális” hatásaitól és meg kellene fontolnia a Brüsszellel való szorosabb kereskedelmi kapcsolatot. A tory képviselő szerint az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelem nem folyik zökkenőmentesen.

„Szerintem komolytalan az erről szóló megállapodás. Amire szükségünk van, az az erősebb kereskedelmi kapcsolat”

– fogalmazott.

Sadiq Khan, London polgármestere a múlt héten azt követelte, hogy a főváros kapjon saját bevándorlási hatásköröket, miközben elítélte a brexit által a munkaerőpiacon okozott „hatalmas károkat”.

A hét elején a Bank of England kormányzója, Andrew Bailey pedig arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságban a munkaerőhiány „komoly kockázatot” jelent arra, hogy csak lassan sikerül leszorítani az inflációt.

Nyitókép: 2021. március 15-én közreadott kép a különböző színű útburkolati jelekről az Írország és Észak-Írország közötti határon, az észak-írországi Londonderry közelében lévő autóúton 2020. január 31-én. (MTI/EPA/Neil Hall)
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018