eur:
390.67
usd:
366.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Zavargások törtek ki Brazíliában. Fotó:Twitter/Eduardo Cote
Nyitókép: Twitter/Eduardo Cote

Még folyik a hajsza a zavargók ellen Brazíliában

Brazília fővárosában fokozták a biztonsági intézkedéseket, mert Jair Bolsonaro korábbi elnök támogatóinak újabb akciójától tartottak, azután, hogy megrohamozták a Kongresszus épületét. Az újabb rendbontás elmaradt.

A brazil média – és a hatóságok is újabb, tömeges tüntetésekre számítottak – a sokak által „szélsőjobboldalinak”, „fasisztának” és „terroristának” titulált Bolsonaro ex-elnök hívei részéről. A modern építészetéről híres főváros, Brasília utcáit ellepték a rendőrök, a levegőben megjelentek a helikopterek és itt-ott a mesterlövészek is.

Az ok: a Bolsonaro hívők ezreinek korábbi randalírozása a Kongresszus épületében, ahol egyes műkincseket annyira megrongáltak, hogy azokat nem lehet restaurálni.

A BBC jelentése szerint végül 3 „halk szavú” tüntető jelent meg. „A jobboldalt jöttem képviselni” - mondta egyikük, Gustavo, a Kongresszust védő rendőrsorfal előtt.

„Nem számítok arra, hogy sokan jönnek tüntetni, azután, amit a kormány csinált” – tette hozzá. Ezzel a tiltakozásokban gyaníthatóan résztvevő polgárok elleni fellépésre utalt. A hatóságok első körben

1200 embert tartóztattak le és 1000 ellen készülnek vádelemelésre.

Flávio Dino igazságügyminiszter azt mondta: a rendőrség kideríti, hogy ki fizetett azokért a buszokért, amelyek a fővárosba vitték a tüntetőket, akiket az ellenfelét, Bolsonarót kevesebb mint 2 százalékkal legyőző új elnök, Lula lefasisztázott.

A brazil biztonsági apparátus magas rangú tagjai is belekeveredtek a zavargásokat kísérő lassú fellépés keltette botrányba, amelyet Lula egyik legfőbb minisztere "terrorcselekménynek" nevezett.

Kedden késő este szövetségi rendőrök razziát tartottak Bolsonaro volt igazságügyi miniszterének, Anderson Torresnek az otthonában, míg a brasíliai katonai rendőrség volt parancsnokát, Fábio Augusto Vieirát letartóztatták. Torres ellen - aki a vasárnapi támadások idején a város közbiztonsági főnöke volt - szintén elfogatóparancsot adtak ki.

Az igazságügyminiszer szerint a Kongresszus ostromlói azt akarták elérni, hogy az ország más városai is kövessék őket. Ezért bűnszövetkezés, államcsíny és a demokratikus államrend megdöntésének kísérlete miatt is vádat emelhetnek ellenük – mondta.

A Bolsonaro-párti tömeg, amely nem fogadja el az elnökválasztás eredményét, ablakokat, bútorokat és számítógépeket tört össze. Lyukakat ütöttek az elnöki palotában kiállított hatalmas festményre és más műkincseket is megrongáltak.

A hétvégi randalírozás után a tömeg elkezdett feloszlani, különösen, miután hír érkezett arról, hogy a Floridába utazott Bolsonaro ex-elnök hasi fájdalmakkal kórházba került.

Miközben a főváros felkészült a zavargások esetleges újabb kitörésére, a szövetségi rendőrség közölte, hogy letartóztatta a január 8-i ostrom egyik feltételezett szervezőjét egy Brasíliától 50 kilométerre fekvő városban. Ana Priscila Azevedo állítólag egy Telegram-csoportot használt arra, hogy több tízezer Bolsonaro-párti radikálist csábítson a fővárosba – azzal, hogy „Babilon meg fog bukni”.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×