INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

szlovákia

roman mikulec

határ

menekült

migráns

Meghökkenti Szlovákiát, ami a szerb-magyar határon van

Meghökkenti Szlovákiát, ami a szerb-magyar határon van

„A Magyarország által bevezetett intézkedések ellenére óriási külső nyomás nehezedik a schengeni határra” – közölte hétfő délután a dél-magyarországi Hercegszántón tartott sajtótájékoztatóján Roman Mikulec szlovák belügyminiszter. A tárcavezető kijelentette, a szerb–magyar határ ellenőrzésébe az unió belső országainak is be kell kapcsolódnia.

A Magyarország által bevezetett intézkedések ellenére óriási külső nyomás nehezedik a schengeni határra – jelentette ki hétfőn a dél-magyarországi Hercegszántón tartott sajtótájékoztatóján a szlovák belügyminiszter. Roman Mikulec Hamran Istvánnal, Szlovákia országos rendőrfőkapitányával közösen felkereste a szlovák rendőrség magyar-szerb határ védelmében résztvevő tagjait.

Mikulec kijelentette, nem egyszerű a helyzet a magyar-szerb határon, annak ellenére, hogy masszív kerítés védi.

„Nagy a nyomás a külső határra, ebben az esetben a szerb-magyar határra, még az ilyen masszív óvintézkedések ellenére sem lehet százszázalékosan megakadályozni, hogy a migránsok átlépjék a határt” – mondta Mikulec, emlékeztetve, hogy a magyar hatóságoknak idén 260 ezer illegális határátlépést sikerült megakadályozniuk.

A sajtótájékoztatón jelen volt a magyar belügyminiszter is. Pintér Sándor hangsúlyozta: a magyar kormány tisztában van vele, hogy Magyarország egyedül Európa valamennyi külső határát nem tudja megvédeni, de megtéve a szükséges erőfeszítéseket és eredményesen végrehajtva a magyar határőrizetet, példát adhatnak másoknak, hogy minél távolabb a határtól fel lehessen tartóztatni az Európai Unió felé igyekvő illegális migránsokat. Pintér Sándor kiemelte:

Magyarország már nincs egyedül ezzel a gondolkodásmóddal.

Ezt bizonyítja, hogy Szlovákia 40 rendőrt küldött Magyarország területére, és folyamatosan részt vesznek a határőrizeti munkában.

Roman Mikulec nagyra értékelte a magyar rendőrséggel való együttműködést, és hozzátette, a schengeni belső határok ellenőrzése korántsem olyan hatékony, mint a külső határok védelme.

„Az Európai Bizottságra, a Frontexre és további ügynökségekre is nyomást fogunk gyakorolni, hogy a megoldás ne csupán Magyarország problémája legyen, hanem összeurópai kérdés” – jelentette ki a szlovák belügyminiszter.

A Szlovákián átutazó illegális határátlépést elkövető menekültek számának megnövekedése miatt azonban az ellenzéki Smer a pozsonyi parlamentben indítványozta Roman Mikluec leváltását. Az erről szóló rendkívüli ülést a keddi napra tűzték ki. Azt is felrótták a számlájára, hogy mivel a szlovák–magyar határon nem állította vissza az ellenőrzést, azt üzeni a menekülteknek, de Budapestnek is, hogy

a szlovák határ őrizetlen.

Korábban az országos rendőrfőkapitány, Hamran István arról beszélt, hogy a kérdéses határszakaszon lévő átkelők őrzésére a teljes szlovákiai rendőrállomány egyharmadára lenne szükség.

Szlovákia október 20-án küldött 40 rendőrt a magyar-szerb határra, hogy segítsenek a magyar hatóságoknak a migrációs nyomás csökkentésében. Roman Mikulec akkor is kijelentette, hogy az illegális migráció megoldása a külső schengeni határ védelme, nem a belső határokon bevezetett ellenőrzések. A szlovák rendőrök vegyesen járőröznek magyar kollégáikkal, kiküldetésük két hónapra szól, utána a belügyminisztérium kiértékeli a helyzetet.

Nyitókép: YouTube/PoliceHungary

Kapcsolódó hang

Szlovák belügyminiszter: Óriási a nyomás a külső schengeni határon
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018