eur:
394.95
usd:
363.53
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: pixabay

Kétezer orvos adja be a felmondását Szlovákiában

Szlovákiában legalább 2038 orvos adta be a felmondását ezekben a napokban – tájékoztatott az Orvos Szakszervezetek Szövetsége, amely szerint a nagy fővárosi kórházak képtelenek lesznek működni a hiányzó szakorvosok nélkül. A felmondásukat benyújtók az alacsony bérekkel és az egészségügyi ellátási rendszer problémáival indokolják a lépést. A minisztérium elismeri, hogy számos követelés megalapozott.

Szlovákiában jelenleg mintegy 8 ezer orvos dolgozik, nagyjából 27 kórházban. Ezek között vannak egyetemi és kerületi intézmények, valamint magánkórházak, az orvosok között pedig vannak itt dolgozó, nem uniós országok állampolgárai is.

A szakszervezetek folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy nagyon rossz helyzetben van a szlovák egészségügy. Az Orvos Szakszervezetek Szövetsége ismételten bírálta a kormányt, amiért nem teljesítette a kéréseiket. „Mindazok után, hogy felhívtuk a problémákra a figyelmet, és megoldást is javasoltunk, a kormány nem lépett – fogalamzott Peter Visolajský, az érdekképviselet elnöke. – Az ígéretekkel pedig nem érjük be, mert azokkal nem tudjuk meggyógyítani a betegeinket, és nem tudjuk megválaszolni azokat a kérdéseiket, hogy miért nem kapnak orvosi ellátást vagy miért kell várniuk hónapokat egy műtétre.”

Hozzátette, hogy a szövetség korábban nyolc kérést fogalmazott meg, melyek teljesítése átfogó megoldást jelentene a kórházak számára, fellélegezhetnének és elkezdhetnének fejlődni. Az elnök szerint, ha ezek közül csupán egyet vagy kettőt teljesítenek, az nem segít. A szakszervezet még januárban ismertette a nyolc feltételét, ezek között szerepel a béremelés, továbbá az egészségügyi ellátási rendszer javítására tett javaslatok. A béremelésről jelenleg tárgyal a pozsonyi parlament, Peter Visolajský ennek ellenére felszólította az orvosokat, hogy nyújtsák be a felmondásukat.

A szövetség elnöke közölte, országszerte olyan kulcsfontosságú osztályok orvosai mondtak fel, mint a traumatológia, a belgyógyászat, a kardiológia, az aneszteziológia, az intenzív ellátás, a gyermekgyógyászat, a nőgyógyászat és az újszülöttosztály. „Büszke vagyok ezekre az orvosokra, amiért kiálltak a betegeikért, felmondtak, még az állásukat is kockára tették, és azon igyekeznek, hogy javítsák a kórházak és a betegek helyzetét” – mondta Visolajský.

A nagy pozsonyi kórházak képtelenek lesznek működni ezek nélkül a szakorvosok nélkül.

A szakszervezet elnöke megismételte, készek tárgyalóasztalhoz ülni. Bírálta Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert, amiért azt mondta az orvosoknak, hogy megvárja a felmondásukat. Megjegyezte, hogy több országban is volt már olyan helyzet, hogy felmondtak az orvosok, de nem tud olyanról, ahol az egészségügyi miniszter ilyet üzent volna nekik. A tárcavezető úgy reagált, természetesen figyelemmel követi a helyzet alakulását, és hétfőn találkozik az összes szlovákiai kórház igazgatójával.

Nem ez az első tömeges felmondás a szlovák egészségügyben, 2011-ben 1200 kórházi orvos távozott, emiatt veszélyhelyzetet kellett kihirdetni. Akkor eredetileg 2400 orvos csatlakozott a felmondásra vonatkozó felhíváshoz, végül körülbelül 50 százalékuk tette meg ezt a lépést. A felmondások oka az volt, hogy a kormány nem teljesítette az orvosok követeléseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×