eur:
388.88
usd:
360.65
bux:
68074.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Patriagroup.com

Tovább izmosodik a szlovák hadsereg

Szlovákia 447 millió eurós szerződést kötött Finnországgal 76 darab, gumikerekes, páncélozott harcjármű megvásárlásáról. Az elsőt 2023 szeptemberében szállítják le. Az ország védelmi minisztere azt is közölte, hogy Szlovákiában hozhatnák létre az ukrán katonák számára létesítendő kiképző központot.

A nyolckerék hajtású, finn Patria AMV XP harcjárművet Turra-30-as toronnyal látják el, amelynek fő fegyverzete egy 30 mm-es gépágyú. A szlovák hadsereg pályázatán öt ország vett részt. A harcjárművek a szlovák hadsereg gépesített nehéz dandárjának gerincét alkotják majd. Egy ilyen alakulat létrehozására kötelezte el magát az ország a NATO szövetségeseinél.

A páncélozott csapatszállítók megvásárlását márciusban hagyta jóvá a szlovák kormány. A beszerzés összkiadása eléri a 447 millió eurót. Egy járműért 4,7 millió eurót fizet Szlovákia. „Az előző kormány idején előkészített terv szerint 4,8 millióba került volna, tehát több, mint 100 ezer euróval lett volna drágább” – jelentette ki Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter. Arra is rámutatott, hogy a magas infláció ellenére sikerült olcsóbb árban megegyezni, a jármű felszereltsége is jobb. Például a gépágyú megfelel a NATO normáinak, emellett a legmodernebb kommunikációs rendszerrel van felszerelve.

Az első harcjárműveket Finnországban gyártják le, közben betanítják a szlovákiai alkalmazottakat. A szerződés értelmében

a nyolcadik legyártott jármű után áthelyezik a gyártást Szlovákiába, a terv szerint 2024 őszén gyártják itt az első harcjárművet.

Jaroslav Naď elmondta, hogy a Finnországgal kötött szerződésnek részese a Konštrukta Defence szlovák állami vállalat és a Patria vállalat. A szlovák hadiipart 40 százalékban vonták be a szerződésbe, melynek köszönhetően több, mint 40 szlovákiai társaság fog profitálni ebből a megrendelésből. „Minden feltétele teljesült annak, hogy transzparens és Szlovákia számára nagyon előnyös szerződést kössünk, melynek köszönhetően az ország olyan védelmi képességeket fejleszt, melyekkel eddig nem rendelkezett a hadsereg” – jelentette ki a védelmi miniszter.

Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter emlékeztetett, hogy a szerződéskötés, a két ország által, öt évvel ezelőtt aláírt egyetműködési megállapodás betetőzése. Mint mondta lehetőség van a kooperáció további bővítésére is és kiemelte a járművek interoperabilitásának fontosságát, amelyenek szükségességét az ukrajnai háború is igazolta.

Kiképzőközpont ukrán katonáknak

Jaroslav Naď később azt is közölte, hogy Szlovákiában hozhatnák létre az ukrán katonák számára létesítendő kiképző központot. Minderről már Prágában beszélt, az európai uniós tagországok védelmi minisztereinek informális találkozóján. Az egyeztetésen a tárcavezetők megvitatták, milyen hatással van az ukrajnai háború az unió tagországainak biztonságára, illetve hogyan tudnának segíteni a megtámadott országnak, elsősorban fegyverek szállításával és katonai kiképzéssel. Jaroslav Naď kijelentette, felajánlja kollégáinak, hogy a kiképző központot Szlovákia területén hozzák létre. Azt mondta, hogy Pozsony és Prága már egy éve javasolta ilyen kiképző misszió létrehozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×