eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Inland vessel photographed from above
Nyitókép: U. J. Alexander/Getty Images

Beláthatatlan következményű megasztrájk indult a briteknél

Ez lehet a nyári brit sztrájkhullám legjelentősebb akciója. 8 napra leálltak a munkával a szigetország legnagyobb konténerkikötőjének dolgozói. Mindez súlyos csapás lehet a bolti vásárlókra és a szélesebb ellátási láncra.

Itt a brit „elégedetlenség nyarának” újabb monstre akciója: 1900 szakszervezeti dolgozó – daru- és gépkezelő, valamint rakodó - teszi le a munkát Felixstowe-ban, az ország legnagyobb konténerkikötőjében. A komplexumban 30 éve nem volt sztrájk, és a Unite szakszervezet szerint a több mint egy hetes leállásnak komoly hatásai lesznek az évi 4 millió konténert ki- és berakodó kikötőben.

A munkabeszüntetés az egymást érő közlekedési sztrájkok közepette történik. A britek régebben a franciákon élcelődtek, hogy ők azok, akik mindig tüntetnek, de idén nyáron maguk is belejöttek sztrájkolásba. A hétvégén például vasúti dolgozók és buszvezetők álltak le a munkával.

Felixstowe dolgozói a 10 százalékot meghaladó inflációt kompenzáló fizetésemelést akarnak, miközben a kikötő csak 7 százalékot ajánl nekik és azt magyarázza, hogy az ajánlat összességében még magasabb béremelést is jelent. Korábban pedig az Angol Központi Bank elnöke sürgette a brit dolgozókat arra, hogy ne kérjenek fizetésemelést, mert azzal csak tüzelik az inflációt.

A szakszervezeti tagok a megélhetési válságra és a brutális módon dráguló energiaszámlákra hivatkozva elutasították az ajánlatot. A Unite pedig közölte, hogy a kikötő az elmúlt két évben több, mint 240 millió font profitot termelt, de azt nem hajlandó megosztani a dolgozókkal.

Kérdés, hogy konténerkikötői sztrájk mekkora csapást okoz a brit gazdaságnak.

Felixstowe-n halad át az Egyesült Királyságba konténeren küldött áruk közel fele.

Leállása miatt előfordulhat hogy más brit vagy európai kikötőkbe irányítják át például a bútorokat és autóalkatrészeket szállító hajókat.

Kamionos cégek azt mondták, hogy komoly veszteségekre számítanak a sztrájk miatt, míg kereskedelmi ágazati képviseletek szerint egyes cikkeknek felmehet az ára a boltokban. Azt azonban elismerték, hogy az élelmiszer ellátási láncokban nem lesz zavar, mert a friss zöldség, gyümölcs már a raktárakban van.

A sztrájk megzavarhatja a konténerforgalmat – ez történt a pandémia vége felé és után, ami azzal járt, hogy a kikötőkben ragadt konténerek miatt durván megugrott azok bérleti költsége.

Kisebb üzleteket is súlyosan érinthet a sztrájk, egy kerékpáros szaküzlet vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a legtöbb árut Felixstowe-on keresztül kapják.

A kikötő menedzsmentje közben azt állította, nem lesz hatása a sztrájknak az ellátási láncokra. „Kellemetlenség lesz, nem katasztrófa” – mondta egy forrás. „Az ellátási láncok immár hozzászoktak az akadozáshoz... ez az új normális” – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×