INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

népszavazás

szlovák kormány

pártok

Már 320 ezren támogatták a szlovák kormány megbuktatásáról szóló népszavazást

Már 320 ezren támogatták a szlovák kormány megbuktatásáról szóló népszavazást

Szlovákiában a törvény értelmében a népszavazás kihirdetéséhez 350 ezer érvényes aláírásra van szükség. Az ellenzéki Smer párt az Eduard Heger vezette kormány azonnali menesztését, és az alkotmány egy részének módosítását szeretné elérni.

A kormány leváltását támogató aláírásgyűjtést a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico által vezetett Smer kezdeményezte. Igor Melicher, a Smer elnökségi tagja elmondta, mintegy másfél hónap alatt több mint 320 ezren írták alá a kezdeményezést. Három kerületből még nincsenek meg a végleges adatok, de postával is naponta érkeznek petíciós ívek a párt székházába. A Smer júniusban indította az aláírásgyűjtést, és Robert Fico kijelentette, ha augusztus közepéig sikerül összegyűjteni a 350 ezer aláírást, a népszavazást egyszerre lehetne megtartani az összevont őszi önkormányzati és megyei választásokkal. A Hlas, a Szlovák Nemzeti Párt és a Republika is támogatja az aláírásgyűjtést.

A népszavazáson a Smer két kérdést szeretne feltenni az embereknek:

  • Az első: „Egyetért azzal, hogy a Szlovák Köztársaság kormányának haladéktalanul be kell nyújtania a lemondását?”
  • A második: „Egyetért azzal, hogy a parlament megbízatási ideje lerövidíthető népszavazással, vagy a parlament által elfogadott határozattal?”

Zuzana Čaputová államfő korábban bejelentette, az első kérdés feltehetően alkotmánysértő, ezért Alkotmánybírósághoz kíván fordulni. Ha az Alkotmánybíróság ebben egyetért, az államfő csak a második kérdésben hirdetne népszavazást.

A petíció kezdeményezői korábbi állásfoglalása szerint a népszavazás az egyetlen lehetőség, hogy a szlovák emberek érdemben hangot adjanak a kormánnyal szembeni elégedetlenségüknek, és távozásra szólítsák fel. Szlovákia történetében eddig nyolcszor tartottak referendumot, melyek közül csak az ország európai uniós csatlakozásáról tartott 2003-as népszavazás volt érvényes, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.

Szlovákiában továbbra is tart a kormányválság, ám a kialakult patthelyzet miatt nem érzékelhető elmozdulás a szemben álló felek részéről. A négypárti kormánykoalíció második legkisebb pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás, az SaS egy ideje már a koalíciós szerződés átdolgozását, Igor Matovič pénzügyminiszter lemondását, valamint kabinetből való távozását követeli, amit Matovič mozgalma, az OĽaNO elutasít. Az SaS korábban jelezte, ha feltételei nem teljesülnek, miniszterei elhagyják a kormányt.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

320 ezren támogatták a szlovák kormány megbuktatásáról szóló népszavazást
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018