eur:
393.83
usd:
368.14
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Three fighter jets fly together.
Nyitókép: Tamilisa Miner/Getty Images

Pozsony a csehektől kért segítséget a légtér megvédésére

Szlovákia légterének ideiglenes védelmét kérte Csehországtól a hétvégén Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter. A szlovák védelmi tárca arról is tájékoztatott, hogy a NATO megerősített jelenléte keretében jelenleg 1089 szövetséges katona tartózkodik Szlovákiában. A minisztérium szóvivője közölte, nehezen elképzelhető egy egységes európai haderő létrehozása.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter szombaton Prágában tárgyalt cseh kollégájával Jana Černochová cseh védelmi miniszterrel, aki közölte, hogy Csehország a következő hetekben tárgyalni fog Szlovákiával a szlovák légtér védelmét érintő segítségnyújtás feltételeiről. „Naď miniszter úr egy kérvényt adott át nekem, hogy bizonyos ideig biztosítsuk a Szlovák Köztársaság légterének védelmét. Most a feltételekről fogunk tárgyalni” – tájékoztatta a sajtó képviselőit a cseh védelmi tárca vezetője. A szlovák tárcavezető szerint Csehország, Szlovákia és Lengyelország közös projektjéről van szó. Jaroslav Naď elmondta, nagyon hálás, amiért a csehek és a lengyelek hajlandóak felelősséget vállalni a szlovák légtér védelméért.

Szlovákia az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után előkészületeket tett arra, hogy mihamarabb befejezze az orosz gyártmányú MiG-29 vadászgépek használatát hadseregében. Az orosz gépeket amerikai vadászgépek váltanák fel, de ezeket leghamarabb csak két év múlva, 2024-ben kapja meg Szlovákia. Az eredeti tervek szerint Pozsonynak az első gépeket már az idén meg kellett volna kapnia, de az Egyesült Államok jelezte, hogy alkatrészhiány miatt a szállítások késni fognak.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter áprilisi szlovákiai látogatása után nyilatkozott arról, hogy a lengyel F-16-os vadászgépek a szlovák légtér védelmekor lengyel repülőterekről szállnának fel. Szükség esetén a lengyel vadászgépeket Szlovákiában is elhelyezhetik. A szlovák védelmi minisztérium június elején ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy a lengyel-szlovák tárgyalások már folyamatban vannak, s Pozsony hasonló tárgyalásokat kezdeményez Csehországgal is.

Ha az amerikai vadászgépek még nem is, de a NATO katonái már megérkeztek Szlovákiába,

jelenleg 1089 szövetséges katona tartózkodik az országban.

Az Egyesült Államokból összesen 354, Németországból 275, Csehországból 246, Hollandiából 111, Szlovéniából pedig 103 katona érkezett. Két katonai bázison, Szliácson és Lesten előreláthatólag ez év végéig növelik a szálláshelyek kapacitását, így teljesíteni lehet azt a célkitűzést, mely szerint 3000 külföldi katonát fogadhat be Szlovákia. A lesti kiképzőközpontban 2444 fekvőhelyes maximális kapacitással számolnak, a szliácsi légitámaszponton pedig maximálisan 600 fekvőhellyel. Eduard Heger kormánya több mint 31 millió eurót különített el ezeknek a létesítményeknek a megépítésére.

A szlovák védelmi tárca szóvivője közölte, hogy Szlovákia támogatja az európai biztonság fokozódó megerősítését, amelynek célja a tagállamok önvédelmi képességének növelése, ezért részt vesz az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikája keretében megvalósuló kezdeményezésekben. Martina Kovaľ Kakaščíková ugyanakkor rámutatott, nehezen elképzelhető egy egységes európai haderő létrehozása, mert jelenleg nincs arra vonatkozó konkrét javaslat, miként épüljön fel egy ilyen hadsereg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×