eur:
393.46
usd:
367.94
bux:
66254.24
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Magyar példát vehet át Szlovákia

Változhat a nyugdíjrendszer Szlovákiában, amelynek egyik legfontosabb pontja, hogy megszűnik az egységes nyugdíjkorhatár, és a tervek szerint már 40 ledolgozott év után nyugdíjba lehet majd vonulni. További jelentős változásnak számít a szülői nyugdíjbónusz bevezetése, ami azt jelenti, hogy az idősek a nyugdíj mellett szülői bónuszt is kaphatnak, dolgozó gyermekeik adójának egy részét.

A koalíciós partnerek egyelőre még nem egyeztek meg a nyugdíjtörvény minden apró részletében, de arra már alkalmasnak találták a tervezetet, hogy a parlament elé tárják.

Milan Krajniak szlovák munka-, szociális- és családügyi miniszter tisztában van vele, hogy a négytagú kormánykoalíciónak is vannak kifogásai a kabinet által elfogadott javaslattal, melynek értelmében több jelentős változás várható a szlovák nyugdíjrendszerben. „Minden koalíciós partner lát megoldatlan problémákat a jogszabályban, a mi kifogásaink elsősorban a nyugdíjkorhatár meghatározásával kapcsolatosak” – jelentette ki Krajniak.

Az egyik legjelentősebb változás ugyanis az, hogy megszűnik az egységes nyugdíjkorhatár. A szaktárca tervezete szerint

ahhoz, hogy valaki nyugdíjba mehessen, 40 évnyi munkavégzés is elegendő lesz.

Ezzel főleg azoknak az embereknek kívánnak kedvezni, akik nem képesek a nyugdíjkorhatárig dolgozni, és nagyon korán kezdték a munkát. Ilyen esetben viszont nem számítódik bele a ledolgozott évekbe például a tanulmányokkal töltött idő. Az 1967 után születettek már ennek megfelelően mehetnek majd nyugdíjba, aki pedig legalább 40 évet ledolgozott, az korengedményes nyugdíjat kaphat. Ha tehát valaki ledolgozott negyven évet, de még nem teljesíti a nyugdíjautomata által megszabott korhatárt, akkor is nyugdíjba vonulhat, viszont így kevesebb pénzt kapna: minden hónapban 0,3 százalékkal alacsonyabb nyugdíjjal számolhatna.

A szociálisügyi miniszter koalíciós partnerei elsősorban a szülői nyugdíjbónusz bevezetését kifogásolják, amely évente több százmilliós terhet jelent majd a Szociális Biztosítónak. A nyugdíjbónusz eredetileg úgy állt volna össze, hogy minden, munkaviszonyban lévő gyermek két évvel korábbi bérének 5 százalékát átutalhatta volna szüleinek. 2,5 százalékot az apjának, 2,5 százalékot az anyjának. Így, aki 1000 eurót keres havonta, 50 eurót utalhatott volna át a szüleinek.

„Az 5 százalékot végül 3 százalékra mérsékeltük, 1,5-1,5 százalék járhat egy-egy szülőnek, és maximum a mindenkori országos átlagfizetés 1,2-szereséből számíthatják ki a szülői bónusz nagyságát”

– tájékoztatott Milan Krajniak.

A bónuszból nem részesülhetnek azok a szülők, akiknek gyermekei külföldön dolgoznak. Ezt 2023-tól automatikusan fogja kifizetni a biztosító a biológiai szülőknek és az örökbe fogadóknak. A dolgozó gyermek dönthet úgy is, hogy nevelőszülőjének juttatja a szülői bónuszt, de erről idén október végéig kell tájékoztatnia a biztosítót. Ha a gyermek senkinek sem akarja adója egy részét juttatni, ezt is október végéig jelentenie kell.

A jogszabályt várhatóan még a nyári szünet előtt, júniusban elfogadhatja a szlovák parlament, és 2023. január 1-jétől lépne életbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×