eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
An employee wearing a protective mask stands at the entrance of a Starbucks Corp. store in Seoul, South Korea, on Friday, Sept. 4, 2020. Korea Centers for Disease Control and Prevention Deputy Director Kwon Jun-wook said tighter social distancing rules have clearly helped bring down the pace of new infections, a trend thats likely to continue after the coming weekend. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images

Utcakő helyett megszégyenítéssel értek el eredményeket a kikészült Starbucks-dolgozók

Dél-Koreában fellázadtak Startbucks kávézóhálózat kimerült és agyonhajszolt dolgozói. A hálózat roppant népszerű, de egyre több alkalmazottnak vannak mentális problémái és sok a munkahelyi baleset. Erre szokatlan módon hívták fel a figyelmet.

Szöul trendi és gazdag Gangnam kerülete volt a névadója a Psy 2012 K-pop világslágerének. Nemrég pedig a dél-koreai Starbuck-dolgozók szokatlan tiltakozásával került be a hírekbe. Nem, nem voltak a dél-koreai történelemből ismert olyan militáns tüntetések, mint a diákok és a rendőrök brutális összecsapásai.

A túlhajszoltságra panaszkodó baristák inkább kibéreltek egy platós teherautót és a temérdek Starbucks-kávézó előtt elhaladva, hangosbeszélőn és feliratokkal üzentek a vásárlóknak. „A partnerek a legnagyobb érték, elegünk van” – hangzott az ügyfélelégedettségi szempontból nem épp hasznos üzenet, miután a cég „hozz egy nem eldobható bögrét” kampánya nyomán a vásárlók lerohanták a kávézókat.

A baristák a Blind nevű, és a munkahelyi körülmények leírására szakosodott appon azt írták, hogy

alacsonyak a bérek és hajszolják őket.

Egyikük arról írt, hogy egyszerre 650 kávérendelés futott be hozzá, közben nem szabad hibázni és mosolyogva kell fogadni a vevőket.

Decemberben Rjú Ho-Dzsong baloldali politikus egy olyan felmérés adatait adta ki, amely szerint 2020-ban 613 Starbucks-dolgozó fordult orvoshoz pszichés problémákkal a munkahelyi stressz miatt. Továbbá, egy év alatt háromszorosára ugrott a munkahelyi balesetek száma.

Dél-Koreában roppant népszerű a Starbucks, 1611 kávézója van,

szinte minden utcasarkon. A cég 20 ezer dolgozót alkalmaz, akiket eufemisztikusan „partnereknek” hív.

A teherautós tiltakozás akkora visszhangot váltott ki az országban, hogy a Starbucks végül engedményekre kényszerült, és azt mondta:

további 1600 dolgozót vesz fel a terhelés csökkentésére.

A fiatal baristák mozgalma felhívta magára a régóta létező szakszervezetek figyelmét – a milliós tagságú Szakszervezeti Konföderáció arra sürgette a Starbucks dolgozókat, hogy ők is alakítsanak szakszervezetet, mert akkor így jobban tudnak választ kapni a sérelmeikre.

A generációs szakadék azonban nyilvánvalóvá vált, amikor legtöbb fiatal ezt elutasította, mert azt vallja, hogy a látványos tiltakozási módszerekkel jobb eredményeket tud elérni. Társadalomkutatók szerint a fiatalok is akarnak érdekképviseletet, de nem tetszenek nekik a régimódi szakszervezetek régi, „militáns, harcos és tüntetős” módszerei, amivel úgy tűnik arra utalnak, hogy

a médiakampányok hatásosabbak, mint a sztrájk vagy az utcakő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×