eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazottak egy helikopterrel szállított koronavírussal fertőzött beteget visznek kórházba Prágában 2021. november 25-én, a koronavírus-járvány negyedik hulláma idején. Csehországban egy nap alatt több mint 18 ezer új beteget vettek nyilvántartásba.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Megkésettnek érzik a szükségállapotot Csehországban

Éjféltől Csehország is szükségállapotot hirdetett a rendkívül rossz járványhelyzet miatt. Betiltották a karácsonyi vásárok megrendezését, este tíztől reggel ötig zárva lesznek a vendéglők és a bárok. A hamarosan kormányra lépő ellenzék szerint elkésett és elégtelen intézkedést hozott a kormány. Miloš Zeman államfő az eredeti tervek szerint pénteken nevezte volna ki Petr Fialát, az októberi választásokon győztes ODS párt vezetőjét Csehország új kormányfőjévé, de Zemannál csütörtökön kimutatták a koronavírust, ezért kórházba szállították, a kinevezés pedig elmaradt.

A cseh kormány az eredeti tervek szerint pénteken döntött volna a koronavírus elleni szigorításokról. Két nap alatt azonban annyit romlott a járványhelyzet, hogy az intézkedések meghozatalával nem várhattak a tervezett időpontig, és a kormány már csütörtöki rendkívüli ülésén döntött arról, amit eddig elutasított, azaz, hogy ismételten kihirdesse a szükségállapotot.

„Az egészségügyi veszély miatt és a koronavírus terjedésének megállítása céljából 30 napra szükségállapotot hirdetünk” – jelentette be Andrej Babiš, Csehország leköszönő miniszterelnöke. A járvánnyal összefüggésben eddig kétszer volt már szükségállapot Csehországban: először tavaly március közepétől május közepéig, majd október elejétől több hosszabbítással egészen idén április közepéig.

A kabinet döntésének értelmében:

  • Péntektől este 10 órától reggel 5 óráig zárva lesznek a vendéglők, a bárok és a klubok.
  • A bevásárlóközpontokban bezárnak a vendéglátóegységek, és ételt csak elvitelre adhatnak ki.
  • Minden közterületen tilos az alkoholfogyasztás.
  • Betiltották a karácsonyi vásárok, piacok megrendezését is, a karácsonyfák és a karácsonyi hal árusításának kivételével. Az egész évben üzemelő vásárok, piacok azonban továbbra is nyitva maradhatnak.
  • A kulturális és sportrendezvényeket ezentúl legfeljebb ezer személy tekintheti meg, másféle rendezvényeken – társasági összejöveteleken, bálokon – a résztvevők maximális számát száz főben korlátozták.
  • A temetéseken való részvétel nincs korlátozva.
  • A tömegrendezvények résztvevőinek kötelezően be kell mutatniuk az oltási igazolásukat vagy azt, hogy a betegségen hat hónapnál nem régebben átestek.

Milan Kubek, az orvosi kamara elnöke bírálta a kormányt, amiért késve döntött az óvintézkedésekről. „Attól tartok, hogy sajnos újabb szigorítások bevezetésére is szükség lesz” – jegyezte meg a főorvos. A helyzet Morvaországban a legsúlyosabb, ahol már nem tudnak több beteget fogadni a kórházak, ezért mentőautóval és helikopterrel szállítják a betegeket Prágába. Csütörtökön egy brünni kórházból például 19 beteget kellett átszállítani a fővárosba.

Az ország első embere, Miloš Zeman köztársasági elnök ugyancsak kórházi ápolásra szorul. A cseh államfőt másfél hónapig tartó kórházi kezelés után csütörtökön délelőtt hazaengedték, majd délután kiderült róla, hogy elkapta a koronavírust, így azonnal vissza is vitték őt a prágai Központi Katonai Kórházba. Jiří Ovčáček elnöki szóvivő Zeman állapotával kapcsolatban nem adott pontosabb információkat, azt viszont közölte, hogy szombaton már kiengedik a kórházból, és vasárnap kinevezi kormányfővé Petr Fialát, az októberi választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét. Erre a hivatalos aktusra a korábbi tervek szerint pénteken került volna sor, de Miloš Zeman kórházba szállítása miatt az államfő munkaprogramját lemondták.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×