INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

szlovákia

nyomozás

rendőrség

videó

robert fico

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.

Ötvenezer eurót loptak Robert Ficótól, mégsem jelentette

Szlovákiában egyre több részlet kerül nyilvánosságra abból a lévai vadászházban készült rejtett kamerás rendőrségi videóból, amelyen Robert Fico korábbi miniszterelnök a volt belügyminiszterével, valamint ügyvédekkel, egy pártját támogató oligarchával és az egykori országos rendőrparancsnok fiával egyeztet különböző folyamatban lévő büntetőügyekről. A felvételek egyikén pedig azt is elárulja Fico, hogy amíg idén nyáron Görögországban nyaralt, valaki 50 ezer eurót lopott el tőle pártja, a Smer székházában lévő irodájából.

A hét elején napvilágot látott videófelvételek a Szlovák Speciális Ügyészi Hivatal szerint alátámasztják, hogy politikusok, az üzleti élet képviselői és ügyvédek igyekeztek befolyásolni a legsúlyosabb büntetőügyek kivizsgálását. A képkockák azonban másról is tanúskodnak. A Denník N napilap közölte, hogy Robert Fico a titkos találkozón készült felvételeken arról is beszélt, hogy amíg ő idén nyáron Krétán nyaralt, az irodájából 50 ezer eurót és aranyérméket loptak el. A Smer elnöke ezt akkor nem jelentette a rendőrségnek, mivel nem akart magyarázkodni, hogy miért van ennyi pénze.

„Kinek jelenthetném és mit? Mit segítene? Kinek fogom megmagyarázni, hogy 50 ezer eurót tartottam az irodámban?” – hallható a rejtett kamerás felvételeken.

Az elhangzottakra több politikus is reagált. A Ficót a tavalyi választásokon legyőző Igor Matovič pénzügyminiszter azt mondta,

„Robert Fico minden választójának hiányozna 50 ezer euró, de Robert Fico egy korrupt tolvaj, így világos, hogy neki nem hiányzott, mert nyilvánvalóan lopott pénzről volt szó”.

Lucia Ďuriš Nicholsonová európai parlamenti és Ondrej Dostál kormánypárti képviselő pedig feljelentést tett Fico irodájának kifosztása ügyében, így a hatóságok vizsgálódhatnak. Mindketten abban bíznak, hogy így fény derülhet arra is, honnan volt Ficónak ennyi készpénze az irodájában.

Robert Fico a közösségi profiljára feltöltött videóüzenetben próbálta megmagyarázni, miért nem fordult a rendőrséghez, miután észrevette, hogy kilopták őt.

„Amikor a 90-es évek elején kirabolták a lakásomat, három órát töltöttem a rendőrségen, de soha semmit nem nyomoztak ki”

– mondta, hozzátéve, hogy ezután minden incidenst a rendőrség nélkül próbált megoldani. Hangsúlyozta, hogy így járt el ennél a lopási ügynél is.

Robert Fico elfogadhatatlannak tartja, hogy a rendőrség vagy az ügyészség politikai okokból videófelvételeket készítsen a magánbeszélgetéseiről. Azt állítja, hogy a beszélgetések során semmi olyasmi nem hangzott el, ami akárcsak felvetné a bűncselekmény elkövetésének gyanúját. Szerinte az összes sajtótermék, amely részt vesz a rejtett kamerás videó mediális terjesztésében, szép csendben asszisztál a törvénysértések elkövetéséhez és az ellenzék megfigyeléséhez. Azt mondta, ezeket a lapokat Soros György támogatja. „Ez a maffia Soros pénzéért becsületesen elvégzi a piszkos munkát, és olyan magánjellegű információkat terjeszt, melyekhez bűncselekmény elkövetésével jutott hozzá” – fogalmazott Szlovákia korábbi háromszoros miniszterelnöke.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018