eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk
Burkát viselő afgán nő gyermekével és férjével Kabulban 2021. augusztus 22-én. Afganisztán legnagyobb részét elfoglalták az iszlamista tálibok a kormányerőktől.
Nyitókép: MTI/AP/Rahmat Gul

Nem egységes a szlovák kormánykoalíció az afgán menekültek kérdésében

A szlovák kormánypártok vezetői arra a kérdésre keresik a választ, hogy hány afgán személyt fogadjon be Szlovákia. A Za ľudí azt mondja, a kormánynak segítséget kell nyújtania azoknak az afgánoknak, akik missziójuk alatt a szlovák katonáknak is segítettek, a Sme rodina ugyanakkor szigorúan elutasítja, hogy tíznél több afgánnak nyújtson segítő kezet az ország.

Amíg a cseh különgép háromszor fordult Afganisztánban és 170 afgán állampolgárt menekített ki az országból, addig a szlovák felségjelzésű repülőgéppel 16 szlovák és 4 afgán érkezett a tálib uralom alá került országból. További négy afgán is Szlovákiába került, ők szintén a cseh géppel érkeztek. Olyan személyekről van szó, akik az Afganisztánban szolgáló szlovák katonákat segítették ottlétük alatt. Eduard Heger szlovák miniszterelnök úgy fogalmazott, ha szükséges lesz, Szlovákia mindenféle módon készen áll újabb emberek elszállítására, hiszen – mint mondta – „mi is részei vagyunk ennek a kommunikációnak”.

A tíz afgán személy befogadásával a Szabadság és Szolidaritás elnöke, Richard Sulík is egyet ért. A párt által jelölt külügyminiszter, Ivan Korčok ugyanakkor azt mondja, ezt a tízes számot nem kell kőbe vésett számnak tekinteni, mert még növekedhet. A harmadik kormánypárt, a Sme rodina viszont szigorúan elutasítja, hogy tíznél több afgánnak nyújtson segítő kezet Szlovákia. „Mi ebben a témában világos, kemény és kompromisszumot nem tűrő álláspontot fogalmaztunk meg. Nem engedünk meg, és

vétózni fogunk minden olyan törekvést, amely a migránskvóták megnyitását szorgalmazza. Semmi esetre sem”

– nyomatékosította Boris Kollár, a Sme rodina elnöke.

Juraj Šeliga, a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí alelnöke viszont azt jelezte, hogy a kormánykoalíció már egyezségre jutott az ügyben. „Erkölcsi kötelességünk segíteni minden afgán polgárnak, aki segítséget nyújtott a mi katonáinknak, s ezáltal a mi életünket is védték. Mi ezt hangsúlyozzuk a koalíción belül, és a koalíció ebben egyetértett“ – mondta Šeliga.

Amíg az ellenzéki Hlas azt szeretné, ha Szlovákia mindenkit befogadna, akik odakint együttműködtek a szlovákokkal, addig a másik ellenzéki párt, a Smer nem fogalmaz ilyen egyértelműen. „Én a racionalitás és a pragmatizmus híve vagyok. Ha valaki egyszer stabil politikai erő lesz, még ha nem demokrata módszerekkel is válik azzá, és olyan témák merülnek fel, melyek veszélyt jelentenek ránk, akkor kötelezően kommunikálnunk kell velük.

Ha ez a téma a migráció, akkor mindenképp tárgyalni kell a tálibokkal”

– véli Robert Fico, a Smer elnöke.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×