eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. MTI/Komka Péter

Továbbra is zöldell Szlovákia, ahová két oltással bárki beléphet

A Covid-automata alapján történő besorolás szerint Szlovákia minden járása továbbra is a zöld zónába tartozik. Az egész országban érvényben vannak ugyanakkor az aktuális járványellenes óvintézkedések, mivel növekszik a delta variánssal megfertőződöttek száma. Június eleje óta már 107 ilyen esetet regisztrálnak. A beoltottak arányát tekintve pedig még mindig jelentős regionális különbségek mutatkoznak.

Már második hete, hogy Szlovákia Covid-térképét csak zöld színnel színezik ki a járványügyi szakemberek.

Mindez azt jelenti, hogy az egyedüli fontosabb óvintézkedés a szájmaszk viselete beltérben, a tömegközlekedési eszközökön és a taxikban.

A beoltottak arányát tekintve azonban még mindig jelentős regionális különbségek mutatkoznak.

„Egy fenyegető újabb hullám miatt nagyon fontos lenne az 50 év felettiek beoltása. Pozsonyban ebben a korosztályban már az emberek közel 70 százaléka megkapta az oltóanyagot” – tájékoztatott Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének vezetője.

A szlovák parlament vasárnap reggel elfogadta a Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter által beterjesztett, az oltottak pozitív megkülönböztetéséről szóló jogszabálymódosítás-csomagot. A módosítás lehetővé teszi, hogy a szlovákiai járványhelyzet súlyosbodása esetén a koronavírus-fertőzés ellen beoltott személyek korlátozás nélkül járhassanak például étterembe, színházba vagy fodrászhoz. Az oltatlanoknak ehhez negatív koronavírustesztre, illetve azoknak, akik átestek a betegségen, az erről való igazolásra lesz szükségük.

Múlt péntektől már a hazai élvonalbeli és a nemzetközi sporteseményeket is félházas közönség előtt lehet megrendezni. A sárga és ennél erősebb színnel jelölt járásokban – melyekből perpillanat nincs egy sem az országban –

szabadtéri sporteseményen 2000, fedett pályás sportrendezvényen pedig 1000 néző vehet részt.

„A negatív eredményű tesztet a sportesemény előtti 24 órában kell elvégezni. PCR- vagy Lamp-teszt az elfogadott, az antigénteszt már nem érvényes ilyen alkalomra. A negatív teszt azonban felváltható a betegség leküzdését igazoló orvosi papírral, illetve az oltási igazolással” – közölte Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter bejelentette, az oltatlanok számára az állam téríti majd a munkába, az iskolába és az üzletbe járáshoz szükséges koronavírus-tesztek árát. Emellett a tesztekért az ingázóknak sem kell majd fizetniük, az országba való belépésnél pedig az antigéntesztet is elfogadják majd. Ezeket újfent az állam biztosítja, a vizsgálatot ismét a mobil tesztelőpontokon végzik majd.

Egy hete lépett érvénybe a Közegészségügyi Hivatal legújabb rendelete, amely az Alkotmánybíróság döntése alapján új feltételeket határoz meg a határátlépéssel kapcsolatban. Ennek értelmében július 19-étől már nem elég egy adag oltás a karantén elkerüléséhez. Akik július 9-e előtt megkapták az első dózist, és elutaztak külföldre, azok augusztus 2-áig a hazatérés első napján elmehetnek ingyenes PCR-tesztre, és ha negatív az eredmény, nem kell kivárniuk a 14 napos karantént. Az említett határidő után azonban az egy oltással rendelkező személyekre ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint az oltatlanokra.

A közvélemény szerint a szabályokon nagyon nehéz kiigazodni, de az biztos, hogy aki mindkét oltást megkapta, az szabadon léphet be az ország területére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×