eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatója mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a Karancsaljai Napfény Óvoda dolgozóinak koronavírus-szűrésén a nógrádi település községházában 2020. december 4-én. Folytatódik a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Ingyen letesztelik a magyar-portugálról hazatérő felvidékieket, és "oltáslottó" is lesz

Északi szomszédunknál nem elégedettek az átoltottsággal, az Eb miatt utazgatóktól pedig mintha tartanának egy kicsit. Lépett is a pozsonyi kormány.

Tovább javult a járványhelyzet Szlovákiában. Jelenleg mintegy 200 beteget ápolnak kórházban. Több mint 1,9 millió embert oltottak be a Covid-19 elleni vakcina első adagjával, július 1-jétől pedig a háziorvosok is megkezdik a koronavírus elleni oltást, ami jelentősen növelheti a lakosok oltakozási hajlandóságát. Az egészségügyi minisztérium már elkezdte aláírni a szerződéseket azokkal az orvosokkal, akik hajlandóak beoltani a hozzájuk tartozó pácienseket.

A szaktárca vezetője, Vladimír Lengvarský elárulta, azon is gondolkodnak, hogy a lakosság átoltottságának növelése érdekében

anyagi juttatást adnak majd a beoltottaknak,

vagy lehetőséget adnak arra, hogy valamilyen nyereményjátékban vegyenek részt azok, akik a használatban lévő vakcinák mindkét adagját megkapják. A miniszter szerint nem kizárt, hogy sorsolással motiválnák az embereket az oltás beadatására. Az ilyen ösztönző akciókra azért van szükség Szlovákiában, mivel jelenleg az emberek csupán 34 százaléka kapta meg a vakcina első dózisát, a hajlandóság pedig tovább csökken. Eduard Heger miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy jelentősen növelni kell az oltás iránti érdeklődést az országban. A szlovák kormányfő szerint kulcsfontosságú, hogy a lakosság legalább 70 százaléka be legyen oltva, de úgy véli, ezt a célkitűzést nehéz lesz teljesíteni.

Az egészségügyi minisztérium közben felszólította a kedden, Budapesten játszott, Magyarország-Portugália Európa-bajnoki futballmérkőzésről hazatérő szlovákiai, zömében magyar szurkolókat, hogy regisztráljanak az interneten az eHranica oldalon. Minden szlovákiai szurkolót meg fognak hívni egy ingyenes PCR koronavírus-tesztre.

„Bár Magyarország az utazási szemafor szerint zöld besorolású, a mérkőzésen portugál szurkolók is részt vettek”

– figyelmeztetett az egészségügyi tárca, rámutatva, hogy Portugáliában egyre elterjedtebb az új koronavírus delta variánsa. A minisztérium ezért arra kéri a szurkolókat, hogy visszamenőleg is regisztrálják magukat a weboldalon. Minden regisztrált soron kívüli időpontot fog kapni PCR tesztelésre, azok is, akiket már beoltottak a Covid-19 betegség ellen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×