eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
TULSA, OKLAHOMA - JUNE 01: U.S. President Joe Biden speaks at a rally during commemorations of the 100th anniversary of the Tulsa Race Massacre on June 01, 2021 in Tulsa, Oklahoma. President Biden stopped in Tulsa to commemorate the centennial of the Tulsa Race Massacre. May 31st of this year marks the centennial of when a white mob started looting, burning and murdering in Tulsas Greenwood neighborhood, then known as Black Wall Street, killing up to 300 people and displacing thousands more. Organizations and communities around Tulsa continue to honor and commemorate survivors and community residents. (Photo by Brandon Bell/Getty Images)
Nyitókép: Photo by Brandon Bell/Getty Images

Joe Biden belekeveredett a brit–EU kolbászvitába

Az amerikai elnök büszke ír gyökereire, és jelezte Londonnak: az északír kereskedelem ügyét úgy kell megoldani, hogy ne fenyegesse az ír sziget békéjét.

Washington vezető szerepének megerősítése, a szövetségesek összekovácsolása Kínával és Oroszországgal szemben – többek között ezek Joe Biden amerikai elnök céljai mostani európai körútján, amelynek első állomása Anglia szörfös-paradicsoma Cornwall és az ott rendezett G7-es csúcs.

Az elnöknek már érkezése előtt sikerült belekeverednie hagyományosan legközelebbi szövetségese – Nagy-Britannia – és az Európai Unió vitájába. És mivel származása miatt szívén viseli az EU-tag Írország sorsát, olyasmi fordulhat elő, amire eddig nem sok példa volt:

Amerika másoké mögé sorolja a brit érdeket.

A Biden-körúttal és a hétvégi G7-es csúccsal párhuzamosan huzakodik ugyanis London és Brüsszel a brexitegyezményhez csatolt észak-ír záradékról. Ennek lényege: hogy ne legyen határ az ír szigeten az EU-tag Köztársaság és a brit fennhatóságú Észak-Írország között (ami aláásná az két közösség békés egymás mellett élését), vámellenőrzésnek vethetők alá a fő brit szigetről Észak-Írországba érkező termékek.

A záradék egyik rendelkezése szerint a hónap végéig, a „türelmi időszak lejártáig” meg kell állapodni az élelmiszerek ellenőrzéséről – máskülönben kirobbanhat a „kolbászháború”. A szerződés értelmében a briteknek nem lesz szabad hűtött húst szállítaniuk Észak-Írországba, így

eltűnhet a boltok polcairól az angol kolbász, a félkész burger és a darált hús.

Maros Sevcovic, EU bizottsági alelnök közölte, az „Unió türelme most már nagyon fogytán van”, amiért a britek nem folytatják le a szükséges élelmiszer-ellenőrzést. Boris Johnson miniszterelnök viszont azt mondja: Brüsszel „jogászkodik”, túlságosan is betű szerint értelmezi az alkut, és hogy ő ezt egyoldalúan figyelmen kívül hagyhatja.

Sefcovic válasza: akkor az EU „gyorsan, keményen, határozottan” reagál majd. Ez akár kereskedelmi háború fenyegetése is lehet, melyben Brüsszel vámokat és kvótákat vet ki. Johnson viszont mindezt úgy közvetítheti a britek felé, hogy a „gonosz unió meg akarja akadályozni az országon belüli szabad élelmiszer- és gyógyszer forgalmat”.

Ebbe a helyzetbe sétált most bele Joe Biden, akinek kormányzata első ránézésre inkább a kistestvér Nagy-Britanniát rakná helyre, mint Európát.

A Guardian című lap egy brit kormányfeljegyzésre utalva azt írta: a londoni amerikai követség és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó közvetlenül Lord Frostot, a brit kormány brexitfelelősét figyelmeztette: London felszítja a feszültséget Észak-Írországban, ha nem köt kompromisszumot az északír áruforgalomról.

A Biden kíséretében utazó Sullivan megismételte:

bármely lépés, amely aláássa az ír béke pillérét, a Nagypénteki Békeegyezményt, kiváltja az Egyesült Államok rosszallását.

Az elnök ugyanakkor nem fenyeget és nem intéz ultimátumokat – tette hozzá.

Egyes kommentátorok szerint Washington azzal terelheti a briteket az unióval kötött alku betartására, hogy kilátásba helyez egy kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×