INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

nagy-britannia

koronavírus

vakcinaútlevél

boris johnson

LONDON, UNITED KINGDOM - 2021/05/29: Protesters hold placards during an anti-lockdown protest.Thousands of people marched through Central London in a protest against health passports, protective masks, Covid-19 vaccines and lockdown restrictions. (Photo by Pietro Recchia/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Nagy dilemma Londonban: vakcinaútlevél vagy teljes lazítás?

Egy brit kormányforrás szerint mégsem lesz vakcinaútlevél a szigetországban. Az ötlet áttekintése után lemondtak az elképzelésről, miközben a hétvégén hatalmas karanténellenes tüntetés volt Londonban, és a tiltakozók lerohantak egy bevásárlóközpontot.

„Mindenki azt mondja, halott az ötlet” – így kommentálta a brit Telegraph című lap exkluzív információi szerint egy kormányforrás azt a korábbi elképzelést, hogy vakcinaútlevélhez kötötték volna a tömegrendezvények látogatását Nagy-Britanniában. A lap „befolyásos pozícióban lévő forrása” szerint elég egyértelmű a helyzet, és „nem válik valósággá”, hogy kötelező igazolást vezessenek be.

A hír hátterében az áll, hogy a tudományos tanácsadók véleménye ellenére hatalmas a nyomás a brit kormányon, hogy zárja le a gazdaságot és az emberek mindennapi életét fojtogató karanténok időszakát. Sok brit a gyakorlatban már most a korábbinál sokkal nagyobb szabadságot élvez, de szombaton több tüntetést is tartotta a karanténok, az oltások és a vakcinaigazolványok ellen tiltakozók. Londonban a tüntetők behatoltak a hatalmas Westfield-plázába.

Egyesek a vendéglátóhelyek asztalain táncolva kántálták: „Mit akarunk? Szabadságot! Mikor? Most!” A rendőrök végül gumibotokkal kezdték el oszlatni a tömeget.

A brit kormány februárban kezdte vizsgálni a Covid-útlevél ötletét, amely megkövetelte volna vagy az oltás felvételét, vagy egy közelmúltbeli tesztet, vagy az antitestek jelenlétének igazolását. Bár az oltási igazolás a nemzetközi utazások elfogadott részévé vált, Nagy-Britannián belül komoly etikai kérdéseket vetett fel és vitát váltott ki, hogy tömegrendezvények látogatásának feltételéül szabhatják.

A teljes nyitás elhalasztását sürgetik

A „totális szabadságot” késleltetheti, hogy Johnson-kormány közben azt tanulmányozza:

a tervezett menetrend szerint június 21-én feloldják-e Angliában szinte az összes Covid-korlátozást.

Ezzel lehetővé válna, hogy a nézők nagy számban visszatérjenek a sporteseményekre és a koncertekre.

A kormány vezető tudományos tanácsadói arra sürgetik a miniszterelnököt, hogy a gyorsan terjedő indiai vírusvariáns okozta újabb fertőzések miatt néhány héttel halassza el az utolsó lépcsőt.

Ravi Gupta mikrobiológus professzor azt mondta, „nem állunk már túl messze attól az átoltottsági szinttől, amellyel leszoríthatjuk a vírust. Nem azt mondják az emberek, hogy teljességgel adjuk fel a június 21-i időpontot, csak azt, hogy pár héttel halasszuk el, amíg több adathoz jutunk és világosabban látjuk a trendet.

Ha összevetjük a hiba árát és az esetleges előnyöket, akkor a mérleg egyértelműen a késleltetés irányába billen el”

– tette hozzá.

Adam Finn professzor, a Vakcinációs és Immunizációs Összevont Bizottság nevű szervezet tagja szintén a késleltetés mellett tört lándzsát és ő is azzal érvelt, hogy tisztábban kell látni. Bár az oltási program „végül védelmet nyújt majd az indiai vírusvariáns ellen” a nyitás következő fázisa előtt számba kell venni a kulcsfontosságú adatokat – fejtegette.

A Johnson-kormányt a pandémia ideje alatt folyamatosan vádolták azzal, hogy vagy késlekedve vagy elsietve hozott döntéseket, amelyek nyomán nem sikerült gyorsan úrrá lenni a járványon.

Nyitókép: SOPA Images/Getty Images

Kapcsolódó hang

Nagy dilemma Londonban: vakcinaútlevésl vagy teljes lazítás?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018