eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Meglovagolják a csalók a járványt és a népszámlálást is Szlovákiában

Kiapadhatatlannak tűnik a csalók ötlettára, ha az idősek csőbehúzásáról van szó Szlovákiában. Bevásárlással, fertőtlenítőszerek kézbesítésével ámítják a nyugdíjasokat, csak hogy bejussanak az otthonaikba, s mivel most zajlik a népszámlálás, sokan kérdezőbiztosnak adják ki magukat.

Szlovákiában a pandémia ideje alatt a munkahelyi szokásokon, kapcsolattartási módszereken kívül új trükkökkel bővült a csalók eszköztára is. A magukat eddig házaló árusnak vagy az energiaszolgáltató emberének kiadó csalók ráhangolódtak a koronavírusra, és olyan ürüggyel igyekeztek bejutni a kiszemelt áldozat lakásába, amely nem keltett gyanút az idős, többnyire egyedülálló emberekben. Például azt mondták, hogy szájmaszkot osztanak, fertőtlenítőszert hoztak vagy épp lázat mérni jöttek. Egyesek azt a történetet próbálták meg elhitetni a gyanútlan nyugdíjasokkal, hogy valamelyik közeli rokona koronavírussal került kórházba, és oltásra, gyógyszerre vagy épp lélegeztetőgépre van szüksége. A megtévesztett és megrémült idősek pedig sok esetben habozás és utánajárás nélkül kifizették a csalóknak a kért összeget.

Az elmúlt hetekben és hónapokban ilyen esetek tucatjával találkoztak a szlovák rendőrök, annak ellenére, hogy számos alkalommal felhívták a figyelmet, mindenki legyen nagyon óvatos, és ellenőrzés nélkül senkinek ne fizessenek egy centet sem. Az Új Szó napilap egy Dunaszerdahelyi járásban történt esetről számolt be, amely során még a Covidot sem kellett bevetni csaliként a csalóknak. Áldozatukkal, egy 80 éves idős asszonnyal a telefonbeszélgetés során elhitették, hogy megverték az unokáját, és 20 ezer eurót követeltek tőle, melynek fejében a probléma elsimítását ígérték. A néninek ennyi pénze nem volt, de 8 ezer eurót így is ki tudtak csalni tőle, melyet egy taxis közvetítésével kaptak kézhez.

Mivel Szlovákiában ezekben a hetekben zajlik a népszámlálás, sok csaló ragadja meg az alkalmat, hogy magát népszámláló biztosnak kiadva férkőzzön az emberek közelébe. A közkedvelt célpontok ugyancsak az egyedül élő nyugdíjasok, akiknek azt mondják, azért jöttek, hogy segítsenek kitölteni a népszámlálási kérdőívet. A valóságban azonban azért csengetnek be, hogy meglopják kiszemelt áldozatukat.

A hiszékenyek általában kérdezés nélkül beengedik a lakásukba a bűnözőket, pedig a számlálóbiztos előre egyeztetett időpontban, előzetes bejelentés alapján érkezik, és igazolnia kell magát.

Néhány esetben az álbiztosok csak terepszemlét tartanak, hogy kiderítsék, áldozatuk hol tartja a pénzét és egyéb értékeit, majd egy másik alkalommal betörnek a lakásba.

A szlovák belügyminisztérium bűnmegelőző részlege szerint naponta legalább egy személy válik csalók áldozatává. Pontos adatok nincsenek, mert az érintettek ritkán tesznek feljelentést. Az idős személyekkel szemben elkövetett bűncselekmények java ugyanis rejtve marad. Az áldozatok vagy félnek jelenti, mert megfélemlítik őket, vagy szégyellik magukat, esetleg nem is tudatosítják, hogy csalók áldozatává váltak. Ha a rendőröknek mégis sikerül kézre keríteniük az elkövetőket, azok akár 15 éves szabadságvesztésre is számíthatnak.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×