eur:
394.94
usd:
363.31
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő férje (j) távozik a londoni VII. Eduárd Király Kórházból 2019. december 24-én. A 98 éves herceg egy régebbről fennálló egészségügyi gond miatt töltött néhány napot megfigyelés és kezelés céljából a kórházban.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Jótékonyság, rekord, néhány kínos elszólás - búcsúzik a világ Fülöp hercegtől

Hárommillió fiatalnak segített a világ egyik leghíresebb másodhegedűse.

Pénteken, 99 évesen elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje. A görög királyi családból származó Fülöp volt az angol uralkodócsalád leghosszabb ideig szolgálatban lévő királyi házastársa – 73 éven át volt II. Erzsébet partnere.

A gyászolók nem sokkal a hír elhangzása után elkezdtek virágokat elhelyezni a királynő Londontól nyugatra fekvő, windsori kastélya és a londoni Buckingham palota előtt.

Sokan felvetették, hogy Fülöpnek nem tetszett a másodhegedűs szerep, de mint II. Erzsébet 1997-ben, Aranylakodalmuk alkalmával megjegyezte: „Ő volt a legnagyobb erőforrásom az évek során... sokkal többet tartozom neki, mint amennyit ő bármikor is elismerne”.

Fülöp 1946-ban kérte meg a majdani királynő kezét, bár egyesek ellenezték kapcsolatukat, mert „gorombának” találták. A frigyhez fel kellett adnia görög állampolgárságát és fel kellett vennie a Mountbatten vezetéknevet. 1947-ben keltek egybe, és VI. György király romló egészségi állapota miatt az akkori Erzsébet hercegnőnek egyre több reprezentációs teendője volt, amihez szüksége volt a férjére is. Fülöp így 1951-ben kénytelen volt feladni ígéretes haditengerészeti karrierjét – ez volt kevés ama dolgok egyike, amit nagyon sajnált.

Mint a Telegraph című konzervatív lap megjegyezte róla: nem szerette a rangkórságot, és egyik kedvenc időtöltése volt, hogy kiszúrja magának a gyárlátogatásokon azokat az igazgatókat, akik hirtelen megjelenve, szép beszédeket mondtak, de máskülönben nem tartották a kapcsolatot a dolgozókkal.

A királyi család más tagjaihoz hasonlóan, ő is több jótékonysági ügyet vállalt fel. Ezek egyike volt az Edinburgh-i Herceg Díj, amely több mint 60 országban, hárommillió fiatalnak segít különböző kihívások és feladatok közepette felnőtté érni. Emellett ő volt a Világ Vadvédelmi Alap első elnöke.

Idősebb korára azonban félresikerült és időnként sértő vagy akár bigottnak nevezhető beszólásai miatt tudósított róla a média.

Kínai látogatásán például azt találta mondani ott tanuló brit diákoknak: ha sokáig itt maradtok, ti is vágottszeműek lesztek! A hagyományos öltözékben megjelent nigériai elnöknek pedig hogy: „Ön úgy néz ki, mint aki lefekvéshez készül!”

Egy ausztrál őslakos törzsfőnöktől megkérdezte: Önök még mindig dárdával dobálják egymást? Egy Pápua Új-Guineában utazó brit diáktól pedig: Na, akkor maga eddig megúszta, hogy megegyék, mi?

Lehet, hogy ez volt az oka, hogy a NewsThump című brit szatirikus portál, sokak számára sokkoló módon röviddel a halálhír után maró gúnnyal azt írta: Károly herceget felzaklatta, hogy nem az a szülője halt meg, akinek kellett volna.

A Telegraph megjegyezte, hogy Fülöp hányatott gyerekkora és a szülői befolyás hiánya miatt nehéznek tartotta, hogy az mondja: köszönöm, vagy hogy bocsánatot kérjen. 2017-ben vonult vissza – a Buckingham Palota becslései szerint addigra több, mint 22 ezer közszereplést tudott maga mögött. Idén februárban egy hónapot töltött kórházban egy Covid-19-cel nem összefüggő szívproblémával.

Halála egybeesik azzal a feszültséggel, amelyet unokája, Harry herceg és felesége Meghan Markle interjúja robbantott ki, amelyben rasszizmussal és érzéketlenséggel vádolták meg a királyi családot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×