eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Flushing Meadows, 2016. szeptember 2.Beyoncé amerikai énekesnő és férje, Jay-Z zenei producer, rapper a világelső amerikai Serena Williams és honfitársa, Vania King mérkőzésén az amerikai nemzetközi teniszbajnokság női egyesének második fordulójában a New York állambeli Flushing Meadowsban 2016. szeptember 1-jén. (MTI/EPA/Jason Szenes)
Nyitókép: MTI/EPA/Jason Szenes

Tidal: Jay-Z nemcsak millókat kaszált, hanem forradalmasíthatja a digitális tartalomvásárlást

A Tidal nevű zenestreaming közelmúltbeli eladásával megváltozik a módja, ahogy a zenészek díjazást kapnak a dalaikért. Jay-Z, a hiphop világának első milliárdosa március elején adta részesedését Jack Dorsey-nek, a Twitter társalapítójának.

A koronavírus-válság és a Twitter politikai csatározásai közepette elsikkadt az a hónap eleji hír, hogy Jack Dorsey, a közösségi médium társalapítója rátette a kezét a Tidal nevű zenestreaming szolgáltatásra.

Dorsey a hiphopcézár Jay-Z részesedését szerezte meg egy közel 300 millió dolláros ügyletben. Ennek részeként Jay-Z beülhet a Dorsey alá tartozó Square mobil fizetési szolgáltatócég igazgatótanácsába.

A riválisokkal szemben sokkal tisztább hangminőségéről ismert, de szűkebb katalógussal bíró Tidal többi sztártulajdonosa (így például Jay-Z felesége, Beyoncé, Madonna és Rihanna) megtartja a részesedését.

Sokan feltették a kérdést, ugyan miért lép szövetségre egy zenei streaming és egy mobilfizetési cég? – írta Dorsey a Twitteren. Majd meg is adta a saját válaszát: „mert ez módot ad a zenészeknek a megélhetésük biztosítására”.

A szövetség új lehetőséget kínál arra, hogy a zenészek közvetlenül a rajongóknak adják el – esetenként teljességgel exkluzív – műveiket, hangzott el az Ambrosia For Heads nevű hiphop kulturális portál podcastjában.

Itt is felbukkan a blokklánc-technológia

A Tidal már eddig is ismert volt arról, hogy bőkezűbben honorálja a hozzá tartozó művészeket, mint például „nagy testvére”, a Spotify. Jay-Z például 2017-ben két évre el is távolította zenéit a Spotifyról.

A Square – amely kis cégeknek nyújt pénzügyi szolgáltatásokat – a Spotify jutalékrendszerével szemben lehetőséget teremt arra, a rajongók közvetlenül az előadóknak küldjenek digitális úton pénzt. Hogyan lesz ez lehetséges és mire jó?

Dorsey és Jay-Z nemrég 25 millió dollárt fektetett a bitcoin fejlesztésébe. Ez pedig megnyithatja az utat az előtt, hogy a mobilfizetési szolgáltató segítségével a zenészek úgynevezett NFT digitális tokenek útján kriptovalutáért árulhassák majd a műveiket.

A vásárlók cserébe a csak digitális formában létező alkotásnak a blokklánc-jegyzékben tárolt és általa hitelesen igazolt, exkluzív tulajdonosai lehetnek.

Egyes NFT-k exkluzív online koncert- vagy VIP-hozzáférést biztosíthatnak a művészhez.

A Kings of Leon rockzenekar például NFT útján tervezni árusítani következő albumát.

Az Ambrosia For Heads megjegyzi, hogy az új rendszer „pandémiabiztos” lehet – emlékeztetve arra, hogy a világjárvány miatt leálltak a koncertek és fesztiválok. Az utóbbi hónapokban egyes előadók már kísérleteztek online koncertekkel.

Az egyre izmosabb üzleti befolyást kiépítő Jay-Z korábban emlékezetes módon azt mondta: „nem fogok veszíteni”. Egy luxusmárkája korábbi eladása és a Tidal–Square-fúzió nyomán nemcsak a milliókat lapátolja a széfbe, hanem úgy tűnik, a kultúrafogyasztási szokásainkat megváltoztató digitális trend élvonalában is marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×