INFORÁDIÓ
2021. május 7. péntek
Gizella

mianmar

tüntetés

aung szan szú kjí

junta

Az Aung Szan Szú Kjí államtanácsos vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt zászlaja leng a katonai hatalomátvétel miatt tiltakozó tüntetők menete felett Rangunban 2021. február 22-én. A tüntetők a polgári kormányzás visszaállítását, az őrizetbe vettek szabadlábra helyezését és a katonáknak kedvező alkotmány eltörlését követelik.

A 22222 forradalma Mianmarban, a junta vészjósló figyelmeztetése ellenére

A katonai hatalomátvétel nyomán általános sztrájkot tartanak a tiltakozók Mianmarban. A tüntetők annak ellenére az utcára vonultak, hogy a hadsereg vezetése ismét halálos erő bevetését helyezte kilátásba. A sztrájk idejére több vállalkozás leállította a munkát.

Három hete történt a katonai puccs, az ország polgári vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít még mindig őrizetben tartják, és néhány tiltakozó már életét vesztette a karhatalmi fellépésben.

Ilyen körülmények között indult meg hétfőn Mianmarban az általános sztrájk. Az üzletek és külföldi tulajdonú cégek munkabeszüntetéséhez orvosok, tanárok, gyári munkások és vasúti dolgozók is csatlakoztak.

A tiltakozók az „öt kettő forradalmának” nevezték megmozdulásukat

a hétfői dátumban található öt darab kettes szám miatt. Az eseményt az 1988. augusztus 8- demokráciapárti tüntetésekhez hasonlították – a dátumban a négy darab nyolcassal – amit annak idején brutálisan letört a katonai vezetés.

Az állami kézben lévő MRTV vasárnap este határozottan figyelmeztette a tüntetőket, hogy azok „olyan konfrontációra lázítják fel az embereket, különösen az érzelmeiket nem kontrolláló tizenéveseket, aminek emberélet lesz az ára”.

Hétfőn ennek ellenére tömegek vonultak fel az utcákon. Rangunban, az ország legnagyobb városában diákok, aktivisták és dolgozók mentek a városháza közelében lévő Szule Pagodához, ahol a biztonsági erők kordonokat emeltek és vízágyúkat helyeztek készenlétbe. A rendőrség még markolólapátos traktorokat is felvonultatott.

A legtöbb üzlet és vállalkozás leállította a munkát, helyette élelmet és italt osztott a tüntetőknek.

Az elmúlt hetek tüntetésein három ember vesztette életét, ami csak feltüzelte a tiltakozókat. Szombaton meghalt egy tizenéves fiú és egy fiatalember, amikor a katonák által támogatott rendőrök éles lőszerrel próbálták oszlatni a tömeget. Szemtanúk szerint még a sebesülteket elszállító mentőkre is lőttek. Az első halálos áldozat egy fiatal nő volt, akit hetekkel ezelőtt a fején talált el egy lövedék, és aki 20. születésnapján belehalt sérülésébe.

„A katonák azt akarják, hogy dühösek legyünk és rájuk támadjunk. Akkor kirobban a polgárháború, de az ENSZ vagy a NATO soha nem segít rajtunk. Inkább békésen folytatjuk. Szeretnénk, ha visszatérnének a vezetőink és a demokrácia. Ezért készek vagyunk meghalni” – idézett egy 41 éves halászt, Mint, a Guardian című lap.

A több városban folyó tüntetések jobbára békésen zajlottak, bár a rendőrök több tucat embert őrizetbe vettek. A február 1-jei katonai hatalomátvétel óta Mianmarban mindennaposak a tiltakozóakciók.

Sok tiltakozó olyan fiatal, aki még kisgyerek volt a katonai vezetés elleni legutóbbi tömegtüntetés idején, és aki számára nehezen felfogható, hogy a hadsereg kormányozza az országot.

A hatóságok az elmúlt hét minden napján szüneteltették az internetszolgáltatást, hogy akadályozzák a tiltakozók szervezkedését. A katonaság szerint széleskörű választási csalások történtek a novemberi parlamenti választásokon, amelyeken elsöprő győzelmet aratott Aung Szan Szú Kjí Nemzeti Demokrácia Ligája. Egy helyi jogvédő szervezet szerint a puccs óta 640 embert tartóztattak le és közel 600 még mindig őrizetben vannak.

Nyitókép: MTI/AP/TheinZaw
A címlapról ajánljuk

Bezárul egy kiskapu

Augusztusig biztosan a hétköznapi élet része lesz a plasztikkártya - ezek használatával kapcsolatban...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018