eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az Aung Szan Szú Kjí államtanácsos vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt zászlaja leng a katonai hatalomátvétel miatt tiltakozó tüntetők menete felett Rangunban 2021. február 22-én. A tüntetők a polgári kormányzás visszaállítását, az őrizetbe vettek szabadlábra helyezését és a katonáknak kedvező alkotmány eltörlését követelik.
Nyitókép: MTI/AP/TheinZaw

A 22222 forradalma Mianmarban, a junta vészjósló figyelmeztetése ellenére

A katonai hatalomátvétel nyomán általános sztrájkot tartanak a tiltakozók Mianmarban. A tüntetők annak ellenére az utcára vonultak, hogy a hadsereg vezetése ismét halálos erő bevetését helyezte kilátásba. A sztrájk idejére több vállalkozás leállította a munkát.

Három hete történt a katonai puccs, az ország polgári vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít még mindig őrizetben tartják, és néhány tiltakozó már életét vesztette a karhatalmi fellépésben.

Ilyen körülmények között indult meg hétfőn Mianmarban az általános sztrájk. Az üzletek és külföldi tulajdonú cégek munkabeszüntetéséhez orvosok, tanárok, gyári munkások és vasúti dolgozók is csatlakoztak.

A tiltakozók az „öt kettő forradalmának” nevezték megmozdulásukat

a hétfői dátumban található öt darab kettes szám miatt. Az eseményt az 1988. augusztus 8- demokráciapárti tüntetésekhez hasonlították – a dátumban a négy darab nyolcassal – amit annak idején brutálisan letört a katonai vezetés.

Az állami kézben lévő MRTV vasárnap este határozottan figyelmeztette a tüntetőket, hogy azok „olyan konfrontációra lázítják fel az embereket, különösen az érzelmeiket nem kontrolláló tizenéveseket, aminek emberélet lesz az ára”.

Hétfőn ennek ellenére tömegek vonultak fel az utcákon. Rangunban, az ország legnagyobb városában diákok, aktivisták és dolgozók mentek a városháza közelében lévő Szule Pagodához, ahol a biztonsági erők kordonokat emeltek és vízágyúkat helyeztek készenlétbe. A rendőrség még markolólapátos traktorokat is felvonultatott.

A legtöbb üzlet és vállalkozás leállította a munkát, helyette élelmet és italt osztott a tüntetőknek.

Az elmúlt hetek tüntetésein három ember vesztette életét, ami csak feltüzelte a tiltakozókat. Szombaton meghalt egy tizenéves fiú és egy fiatalember, amikor a katonák által támogatott rendőrök éles lőszerrel próbálták oszlatni a tömeget. Szemtanúk szerint még a sebesülteket elszállító mentőkre is lőttek. Az első halálos áldozat egy fiatal nő volt, akit hetekkel ezelőtt a fején talált el egy lövedék, és aki 20. születésnapján belehalt sérülésébe.

„A katonák azt akarják, hogy dühösek legyünk és rájuk támadjunk. Akkor kirobban a polgárháború, de az ENSZ vagy a NATO soha nem segít rajtunk. Inkább békésen folytatjuk. Szeretnénk, ha visszatérnének a vezetőink és a demokrácia. Ezért készek vagyunk meghalni” – idézett egy 41 éves halászt, Mint, a Guardian című lap.

A több városban folyó tüntetések jobbára békésen zajlottak, bár a rendőrök több tucat embert őrizetbe vettek. A február 1-jei katonai hatalomátvétel óta Mianmarban mindennaposak a tiltakozóakciók.

Sok tiltakozó olyan fiatal, aki még kisgyerek volt a katonai vezetés elleni legutóbbi tömegtüntetés idején, és aki számára nehezen felfogható, hogy a hadsereg kormányozza az országot.

A hatóságok az elmúlt hét minden napján szüneteltették az internetszolgáltatást, hogy akadályozzák a tiltakozók szervezkedését. A katonaság szerint széleskörű választási csalások történtek a novemberi parlamenti választásokon, amelyeken elsöprő győzelmet aratott Aung Szan Szú Kjí Nemzeti Demokrácia Ligája. Egy helyi jogvédő szervezet szerint a puccs óta 640 embert tartóztattak le és közel 600 még mindig őrizetben vannak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×