INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

mianmar

aung szan szú kjí

puccs

A mianmari elnöki hivatal által közreadott képen Vang Ji kínai külügyminisztert (b) fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos (kormányfő) a mianmari fővárosban, Najpjidóban 2021. január 11-én.

Újabb vádakat varrtak Aung Szan Szú Kjít nyakába

Infostart / MTI

Ha bűnösnek találják az ország február elején őrizetbe vett addigi vezetőjét, nem indulhat a választásokon.

A tájékoztatás szerint Aung Szan Szú Kjít már a közrend megzavarásával és a távközlési törvény megsértésével is vádolják, a Myanmar Now című független hírportál pedig azt közölte, hogy a politikus Najpidóban, videón keresztül részt is vett a bírósági meghallgatáson.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, aki korábban már 15 évet töltött házi őrizetben a katonai kormányzás alatt, mostanáig az import–exporttörvények megsértésével és a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések megszegésével vádolták.

Ha bűnösnek találják, nem indulhat a junta által beígért választásokon, amelyeket a bejelentés szerint egy éven belül kívánnak megtartani.

Mianmarban egy hónapja keletkezett káosz, mert a hadsereg február 1-jén magához ragadta a hatalmat, és őrizetbe vette Aung Szan Szú Kjí pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit is. A katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választáson az NLD csalással nyert. Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai puccs ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség hanggránátok és vízágyúk mellett több alkalommal éles lőszerrel is próbált oszlatni, és

az elmúlt hétvégén az ENSZ emberi jogi irodája szerint 18 tüntetőt agyonlőttek, valamint őrizetbe vették az AP hírügynökség egyik riporterét is.

Az állami kézben lévő Global New Light of Myanmar című újságban a délkelet-ázsiai ország külügyminisztériuma részéről ugyanakkor leszögezték: a junta minden lehetséges módon igyekszik mérsékelni a tüntetőkkel szembeni hatósági fellépést, összhangban a mianmari és a nemzetközi törvényekkel.

Ugyancsak hétfőn ismét tüntetésekről adtak hírt Mianmar legnagyobb városából, Rangunból, ahol a rendőrök könnygázzal igyekeztek feloszlatni a junta ellen demonstrálókat.

Hétfőn Vivian Balakrishnan szingapúri külügyminiszter azt közölte, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagországainak külügyminiszterei a héten videókonferenciát tartanak a Mianmarban kialakult helyzetről. Balakrishnan egyúttal felszólította a juntát, azonnal engedje szabadon Aung Szan Szú Kjít, és aggodalmát fejezte ki a hét végi, halálos áldozatokkal járó tüntetések miatt, hangsúlyozva, hogy a mianmari hatóságok fegyvertelen tüntetők elleni brutális fellépésére „semmilyen mentség nem létezik”.

Nyitókép: MTI/EPA/Mianmari elnöki hivatal
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018