eur:
392.34
usd:
367.17
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A mianmari elnöki hivatal által közreadott képen Vang Ji kínai külügyminisztert (b) fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos (kormányfő) a mianmari fővárosban, Najpjidóban 2021. január 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Mianmari elnöki hivatal

Újabb vádakat varrtak Aung Szan Szú Kjít nyakába

Ha bűnösnek találják az ország február elején őrizetbe vett addigi vezetőjét, nem indulhat a választásokon.

A tájékoztatás szerint Aung Szan Szú Kjít már a közrend megzavarásával és a távközlési törvény megsértésével is vádolják, a Myanmar Now című független hírportál pedig azt közölte, hogy a politikus Najpidóban, videón keresztül részt is vett a bírósági meghallgatáson.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, aki korábban már 15 évet töltött házi őrizetben a katonai kormányzás alatt, mostanáig az import–exporttörvények megsértésével és a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések megszegésével vádolták.

Ha bűnösnek találják, nem indulhat a junta által beígért választásokon, amelyeket a bejelentés szerint egy éven belül kívánnak megtartani.

Mianmarban egy hónapja keletkezett káosz, mert a hadsereg február 1-jén magához ragadta a hatalmat, és őrizetbe vette Aung Szan Szú Kjí pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit is. A katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választáson az NLD csalással nyert. Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai puccs ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség hanggránátok és vízágyúk mellett több alkalommal éles lőszerrel is próbált oszlatni, és

az elmúlt hétvégén az ENSZ emberi jogi irodája szerint 18 tüntetőt agyonlőttek, valamint őrizetbe vették az AP hírügynökség egyik riporterét is.

Az állami kézben lévő Global New Light of Myanmar című újságban a délkelet-ázsiai ország külügyminisztériuma részéről ugyanakkor leszögezték: a junta minden lehetséges módon igyekszik mérsékelni a tüntetőkkel szembeni hatósági fellépést, összhangban a mianmari és a nemzetközi törvényekkel.

Ugyancsak hétfőn ismét tüntetésekről adtak hírt Mianmar legnagyobb városából, Rangunból, ahol a rendőrök könnygázzal igyekeztek feloszlatni a junta ellen demonstrálókat.

Hétfőn Vivian Balakrishnan szingapúri külügyminiszter azt közölte, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagországainak külügyminiszterei a héten videókonferenciát tartanak a Mianmarban kialakult helyzetről. Balakrishnan egyúttal felszólította a juntát, azonnal engedje szabadon Aung Szan Szú Kjít, és aggodalmát fejezte ki a hét végi, halálos áldozatokkal járó tüntetések miatt, hangsúlyozva, hogy a mianmari hatóságok fegyvertelen tüntetők elleni brutális fellépésére „semmilyen mentség nem létezik”.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×